–Jeg er klar til å kjempe, sa en blid Kaffash før rettsmøtet startet. Hun sto frem som en sterk talskvinne da en rekke iranske stipendiater ved NTNU i fjor fikk trøbbel med oppholdstillatelsen. Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad var blant dem som ikke fikk det negative vedtaket omgjort, og måtte reise fra landet.

I dag er de til stede i Oslo tingrett som skal avgjøre om de iranske stipendiatene skal få komme tilbake til landet og fullføre doktoravhandlingene sine ved NTNU.

Kaffash kommer fra Iran for å delta i rettssaken, mens Akbarnejad har reist fra Sverige der han fritt får jobbe videre med doktorgraden sin, ved Kungliga teknisk høgskolan.

Oppfattes som farlig

De iranske stipendiatene kan ikke forstå hvordan deres doktorgradsarbeid kan settes i sammenheng med tilvirkning av masseødeleggelsesvåpen. Det er det norske myndigheter oppgir som årsak til at de to plutselig ble nektet opphold av UDI og Utlendingsnemnda etter at de var kommet godt i gang med forskningen ved NTNU.

LES OGSÅ : Iransk student sendes ut i dag

Vil fullføre

Stipendiatene oppfatter saken som diskriminering av iranske statsborgere fra norske myndigheters side. Begge vil tilbake til NTNU for å fullføre doktorgraden. Akbarnejad forsker på rensing av aluminium, Kaffash på fjerning av CO2-utslipp i ferromanganproduksjon.

NTNU på vitnebenken

I rettssaken skal blant annet de to NTNU-veilederne til Kaffash vitne. Den respekterte seniorforskeren og Iran-eksperten Sverre Lodgaard fra Norsk utenrikspolitisk institutt er også saksøkernes vitne. Regjeringsadvokaten vil føre to ekspertvitner fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Hemmelig vitne

Det spesielle med saken er at den har en hemmelig del. Det er satt av tre dager i Oslo tingrett, men mandag i neste uke skal dommeren i saken ha et lukket rettsmøte med en person fra politiets overvåkningstjeneste, regjeringsadvokaten og advokat Åse Sigmond. Sigmond er oppnevnt som "skyggeadvokat" for saksøkerne. Hverken saksøkerne eller deres advokater, Brynjulf Risnes og Johannes Hafsdahl, får innsyn i hva slags beviser Regjeringsadvokaten mener PST har å fare med. Skyggeadvokater er et utvalg advokater som er spesielt sikkerhetsklarert.

– Misforstår

Risnes vil i retten hevde at norske myndigheter tolker FNs og EUs sanksjonsreglement feil. Sanksjonene er ment å hindre eksport av spesielle varer, teknologi, eller kunnskap knyttet til opplæring i bruk av slik teknologi, mener advokaten.

– Reglene er ikke ment å ramme grunnforskning som disse stipendiatene driver, og reglene praktiseres heller ikke på denne måten i land som Tyskland, Danmark og Sverige. Norge stikker seg ut med sin tolkning, sier Risnes.

LES I UNIVERSITETSAVISA: - Denne kampen skal vi vinne