I statsråd fredag ble det formelt vedtatt at NTNU skal slås sammen med Høgskolene i Sør-Trøndelag, Ålesund og Gjøvik. Dermed er NTNU offsielt Norges største universitet med rundt 40 000 studenter fra 1. januar 2016.

Store forhåpninger

- Dette er en historisk dag og et nytt steg for høgskolene og NTNU. Vi har veldig store forhåpninger til hva en slik institusjon skal bli og hva det kan bety for Trøndelag, Ålesund og innlandet. Det blir veldig spennende, sier Røe Isaksen.

Prosessen er allerede godt i gang. Det har allerede vært skjær i sjøen, blant annet knyttet til at NTNU-styret ønsker å fortsette, mens fusjonspartnere ønsker å velge et nytt styre. Det var også et sterkt splittet NTNU-styre som vedtok fusjonen. Kunnskapsministeren vedgår at fusjonen neppe kommer til å bli en dans på roser.

Lover finansiering

- Det er ingen grunn til å legge skjul på at slike prosesser er krevende. Derfor er det blant annet viktig at man finansierer prosessene godt. Så er det også viktig at institusjonene snakker godt sammen og er enige om felles mål. Det har jeg tiltro til at de vil gjøre, sier Isaksen.

Han tror imidlertid resultatet til slutt blir veldig godt. Et sammenslått NTNU vil ifølge statsråden få større muligheter til å drive med verdensledende forskning og større muligheter for å skape fremragende kandidater for arbeidslivet. Han tror NTNU kommer til å bli enda mer attraktiv, og få et enda bedre fagmiljø.

Ulike styrker

Røe Isaksen trekker frem de ulike styrkene som hvert universitet har. Blant annet teknologi hos NTNU, lærerutdanning hos HiST, det maritime miljøet i Ålesund og cybersikkerhet i Gjøvik.

Han håper studiestedene i dag har bestilt kake for å feire, men er litt bekymret for det trønderske selvbildet nå som NTNU blir norges største.

- Jeg vil helst ikke spekulere hva det vil si for det trønderske selvbildet, men det blir sikkert ikke ueffent å nevne for slektninger østpå at man nå er størst, sier Røe Isaksen.

- Blir bedre

NTNU-rektor Gunnar Bovim tilbringer dagen på styermøte i forskningsrådet i Oslo, men gleder seg over vedtaket som kom fredag.

- Det nye NTNU kommer til å bli annerledes og bedre enn NTNU er i dag. Det er fire vellykkede institusjoner som nå slår seg sammen, og dermed kan vi utføre samfunnsoppdraget på en enda bedre måte, sier Bovim.

Bovim har stor tro på fusjonen som nå er i gang. Han peker særlig på teknologiutdanningene, der det er mye å hente på å samle treårig bachelor i teknologi og den femårige, integrerte sivilingeniørutdanningen under samme tak.  Også innen lærer-, helse- og økonomi- og ledelsesfagene ser han for seg at man vil se en svært positivt utvikling.

- I helsefagene vil sykepleiere og leger kunne bli kjent før de står med en pasient mellom seg, noe som igjen vil føre til et bedre helsetilbud, eksemplifiserer NTNU-rektoren.

Fyller behov

- Ved å ta det beste fra alle disse tradisjonene fyller vi et behov som landet vårt åpenbart har, sier Bovim.

Han er enig i Røe Isaksens vurderinger om at man vil oppleve deler av prosessen som krevende.

- Det viktigste er at vi klarer å bygge opp en helhetlig kultur. Det gjelder både i Trondheim der den største fusjonen skjer, men også mellom de andre lokaliseringene. Så langt opplever jeg at vi vil hverandre vel, og vi har respekt for hverandres kompetanse, sier Bovim.

Fra 1. januar 2016 er NTNU offisielt Norges største universitet. Foto: Morten Antonsen
Kunnskapsminister Tørbjørn Røe Isaksen håper og tror NTNU kommer styrket ut av fusjonen. Foto: NTB scanpix