I tillegg til en bråte med utstillere, kan årets utgave av Martnan tilby et kulturprogram for folk i alle aldre.

Blant annet går en ny teaterforestilling for barn av stabelen på martnasscenen hver dag. Oppsetningen er laget av teaterkompaniet På Jordet, og handler om bestevennene Stum og Lydia.

– Låtskriver Martin Mulholland fra bandet 22, som også har skrevet juleforestillingen «Jenta og julegildet», er med i dette teaterkompaniet. Han har en fantastisk kontakt med publikum, så dette er noe å se fram til, både for barn og voksne, sier prosjektsjef Eileen Brandsegg.

Moteoppvisning og auksjon

Nytt av året er også en moteoppvisning på martnasscenen torsdag. Her vil det bli vist klær og tilbehør fra butikker i Midtbyen.

På grunn av populariteten til nystartede Bryggerekka bruktmarked, på søndager i Kjøpmannsgata, har Martnan i år satt av plass til flere bruktselgere.

– Bruktmarkedet har hatt stor pågang av folk som vil selge, og vi tilbyr en del bord til utleie, sier Brandsegg.

Et annet høydepunkt blir dessuten tirsdagens sykkelauksjon. Da skal «bortkomne» sykler auksjoneres bort i regi av Falck, og det er mulighet for å gjøre et skikkelig kupp, skal vi tro prosjektsjefen.

Fransk og norsk mat

Sør-Trøndelag Husflidslag har brukt tid på å spore opp trøndere som behersker såkalte rødlisteteknikker, altså utrydningstruede husflidsteknikker.

– Disse flinke og trivelige damene vil vise fram teknikkene på en liten scene utenfor Svaneapotheket på Torvet, opplyser Brandsegg.

Tradisjonen tro blir det mange og varierte utstillere. Bondens marked, fransk marked og en egen martnaskafé gjør det mulig både å kjøpe med seg mat hjem, samt nyte mat ved de mange bordene som er satt ut til publikum. Hver ettermiddag går dessuten Martnans Stjerneskudd av stabelen. Her er det tidligere deltagere fra Ungdommens kulturmønstring (UKM) som får vist seg fram.

Ifølge prosjektsjef Eileen Brandsegg er Martnan blitt stadig mer populær, og mellom 100000 og 200000 publikummere er innom.

– Vi har ikke mulighet til å foreta noen telling, men vi har registrert at Martnan trekker stadig flere. De siste seks årene har vi hatt mer varierte utstillere som appellerer til et bredere lag, sier Brandsegg.

Martnan på Torvet, tirsdag, onsdag og torsdag.

Lokal mat: Martnan på Torvet er stadig mer populær, og Bondens marked trekker mange. Her er bonde Karl Laugsand fra Ytterøy avbildet under fjoårets Martna. Foto: Marius Sunde Tvinnereim, foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM