Fredag ble han derfor varetektsfengslet i nye fire uker.

Det var 14. april at 26-åringen stakk to personer med kniv på Torvet i Trondheim.

To dager etter knivstikkingen ble han varetektsfengslet i fire uker.

Ferdig etterforsket

Siden har mannen vært varetektsfengslet i ytterligere to perioder før fredagens siste fengsling frem til 24. juli. Avgjørelsen fra Sør-Trøndelag tingrett skjedde i en såkalt kontorforretning - noe som innebærer at dommeren alene gjennomgikk sakens dokumenter før han avgjorde at politiet skulle få medhold i sin begjæring om videre varetekt. I hele fengslingsperioden har 26-åringen vært tvangsinnlagt ved Brøset sikkerhetsavdeling i Trondheim.

Retten vurderer at det fortsatt er «nærliggende og konkret fare for gjentagelse», ifølge den siste fengslingskjennelsen.

Saken mot 26-åringen er ferdig etterforsket. Sakens videre behandling forventer retten at blir avklart i løpet av de neste fire ukene, i forbindelse med at rettspsykiaternes erklæring i saken vil bli avgitt til påtalemyndigheten.

Har erkjent

Ifølge kjennelsen fra 9. mai, har mannen erkjent store deler av hendelsesforløpet. I tillegg har mange andre vitner forklart seg om hendelsen.

26-åringen er siktet for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap etter at han knivstakk en kvinne på 46 år og en mann på 49 år på Torvet.

«Det må kun ha vært tilfeldigheter som medførte at skadene og utfallet ikke ble verre», heter det i fengslingskjennelsen fra 12. mai.

Politiet måtte skyte varselskudd samt bruke pepperspray, batonger og hund for å få pågrepet mannen etter knivstikkingen.

Fikk bekymringsmelding

I etterkant av voldsepisoden avdekket adressa.no at operasjonssentralen i Sør-Trøndelag fikk inn en bekymringsmelding om 26-åringen allerede 51 minutter før knivstikkingen. Den 20-årige kameraten ringte nødnummeret og fortalte at han fryktet at 26-åringen ville skade seg selv.

Dagen etter knivstikkingen spurte Adresseavisen politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag om hvorfor politiet ikke rykket ut etter nødmeldingen fra 20-åringen. Politimesteren sjekket, men fant ikke at en slik samtale var registrert.

Etter at avisen to dager senere ga politimesteren telefonnummeret til 20-åringen samt tidspunktet for nødsamtalen, ble operasjonssentralens lydlogg undersøkt og 20-åringens historie bekreftet. Det viste seg at nødsamtalen ble mottatt av operasjonssentralen klokken 14.32 denne tirsdagen. Politimesteren uttalte deretter at melderen i samtalen varslet om en person med kniv som truet med å ta livet av seg selv. Moe konstaterte også at meldingen burde ha vært loggført og at politiet burde ha rykket ut.

Spesialenheten etterforsker

I etterkant har Spesialenheten for politisaker startet etterforskning av hvordan politiet håndterte denne nødsamtalen.

adressa.no har forsøkt å få innsyn i nødsamtalen som varslet politiet om 26-åringen, men politimesteren vil ikke utlevere lydloggen. Denne avgjørelsen har avisen senere påklaget til både Kripos og Politidirektoratet, og klagen er fortsatt til behandling.

Politiet måtte skyte varselskudd samt bruke pepperspray, batonger og hund for å få pågrepet mannen etter knivstikkingen. Foto: Adresseavisen
Politiet skjøt varselskudd i forbindelse med pågripelsen av 26-åringen som knivstakk to personer på Torvet. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN