Klokken 08.00 tirsdag morgen åpnet kølappmaskinen for pass ved Sentrum politistasjon i Trondheim. Klokken 08.45 stengte den igjen. Da hadde 71 personer trukket kølapp.

- Det er det vi rekker å ta gjennom på drop-in på én dag, sier seksjonssjef for forvaltning, Siw Hind ved politiet i Sør-Trøndelag. Da jobbes det med drop-in i to luker fra klokken 08.15 til 14.45. I tillegg jobbes det i to skranker for timebestilling.

Blant de 71 som hadde trukket kølapp tirsdag morgen var Stig Straum, Snorre (11) og Axel (11).

- Dette er jo helt håpløst. Vi var her klokken 07.00, og regnet med å være blant de første. Det var vi ikke, men heldigvis er vi ikke veldig langt bak. Vi regner vel med å være inne klokken halv ti cirka, sier Straum.

Sent ute

Da har han og gutta ventet i to og en halv time. Straum forteller at de forsøkte å bestille time i Trondheim, men at de da ikke ville fått passene sine i posten før ferieturen.

- Vi forsøkte å bestille på nett, men det var ikke ledig her før langt uti juli. Vi har bestilt en time hos lensmannskontoret i Orkdal senere i måneden, men også den var litt knapp med tanke på utreisen vår, sier Straum.

- Men jeg syns det er litt rart at det kun er to sluser åpne på hovedkontoret i Trondheim. Men jeg skal ikke skylde på det, det er vår skyld at vi er litt sent ute, sier Straum.

Neste gang skal han være tidligere ute med timebestillingen, noe han oppfordrer alle andre også til å være.

- Bestilling er effektivt

Ifølge seksjonssjef Hind er det stor pågang på drop-in-timene på tirsdag og fredag. Stort sett hver gang må kølappmaskinen stenges før klokken ni, og enkelte ganger stenges den omtrent umiddelbart.

Også på timebestilling er det stor pågang. Tall fra tirsdag formiddag viser at det er noen få ledige timer fra 14. juli. Ellers er det meste ledig fra 20. juli.

- Bestiller du time går det veldig effektivt. Da er du her fem minutter før, logger deg inn på automaten med ditt referansenummer for å bekrefte at du er kommet. Deretter kommer du inn til time til riktig tid, sier Hind.

Ifølge Hind har det imidlertid vært gode muligheter for å skaffe seg pass denne våren. I april, mai og juni har det vært flere lørdager med åpent kontor både i Trondheim og i Stjørdal. Dét er imidlertid et tilbud som har vært lite brukt.

- Den første lørdagen hadde vi kun 55 produserte pass. Da sier det seg selv at det ikke lønner seg, sier Hind.

Vurderer løsninger

Hind lover at politiet vil evaluere drop-in-tilbudet etter endt sesong. Blant annet skal man ta en gjennomgang av hvor mange sluser man skal tilby, og hvorvidt man skal ha drop-in.

- Vi vet det er andre politidistrikt som har fjernet drop-in helt. Det bør ikke være verre å bestille time for pass enn om man skal til lege, sier Hind.

- Tilbakemeldingene fra de som bruker timebestilling er at de er veldig fornøyde med det, sier Hind.

Også lørdagsåpen passbestilling vil bli vurdert, blant annet med bakgrunn i den labre interessen fra brukerne.

Ved Heimdal politistasjon er det ledige timer fra 20. juli, mens hos Orkdal og Agdenes er det mulig å få time allerede fra 9. juli.

For ordens skyld: her kan du bestille time for pass.

Seksjonssjef Siw Hind opplyser om stor pågang for pass i Trondheim. Arkivbilde. Foto: jens petter søraa