Folkehelseinstituttet har hvert år publisert såkalte folkehelseprofiler for kommuner og fylke. Nå er det også mulig å få informasjon om bydeler i Trondheim, Bergen, Oslo og Stavanger.

Folkehelseprofilene er utformet for å hjelpe lokale myndigheter til å identifisere ressurser og folkehelseutfordringer. Bydelsstatistikken gir også informasjon om variasjoner mellom ulike bydeler og kan være nyttig i kommunens planlegging og prioritering.

Her finner du folkehelseprofilene i din bydel i Trondheim.

Kan sammenligne levekår

Ved hjelp av indikatorer og temaområder kan man sammenligne bydelene som i Trondheim er inndelt i Midtbyen, Heimdal, Østbyen og Lerkendal. Blant indikatorene finner man befolkningsvekst, levekår, mestringsnivå i skole, levevaner, legemiddelbruk, psykiske lidelser, uføretrygdede, arbeidsledige og vaksinasjonsdekning.

For noen indikatorer mangler det tall for bydelen. Dette skyldes i hovedsak at data på bydelsnivå per i dag ikke er tilgjengelige fra de ulike registrene, eller at informasjonen om bydelstilhørighet er mangelfull.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Barometer gir svar

Hver bydelsprofil har et barometer hvor nøkkeltall sammenlignes med landstall. Her er noen eksempler på hva man kan finne ut ved hjelp av folkehelseprofilene.

  • Bydelene Heimdal, Østbyen og Lerkendal har en aldersgruppe (45 år og eldre) hvor andelen som bor alene er høyere enn i landet som helhet.

  • Heimdal er den eneste bydelen i Trondheim hvor andelen med videregående eller høyere utdanning er lavere enn landsnivået.

  • Midtbyen og Østbyen har en lavere andel med frafall i videregående skole enn landsnivået.

  • Forventet levealder for menn er høyere i bydelen Lerkendal enn i landet som helhet. Hos de tre andre bydelene er ikke denne indikatoren entydig forskjellig fra landet som helhet.

  • Forventet levealder for kvinner er lavere enn på landsnivå i bydelen Heimdal, mens den er høyere hos beboerne på Lerkendal. I Midtbyen og Østbyen er det ingen entydig forskjellig indikator fra landet som helhet.

  • Andelen med psykiske symptomer og lidelser i alderen 15 til 29 år er lavere hos innbyggere på Lerkendal, enn i landet som helhet. På Heimdal er andelen høyere.

LES PÅ PLUSS: Slik skal Trondheim kommune bruke pengene

Gul, rødt og grønt

Folkehelsebarometeret har en visuell fremstilling som gjør at man enkelt kan se hvordan bydelen ligger an sammenlignet med landsnivå for de ulike indikatorene.

Grønn verdi betyr at vi med høy grad av sikkerhet kan si at bydelen ligger bedre an enn landet som helhet.

Rød verdi betyr at vi med høy grad av sikkerhet kan si at bydelen ligger dårligere an enn landet som helhet.

Gul verdi forteller at vi ikke med sikkerhet kan si om bydelen ligger dårligere eller bedre an enn landet.

Slik ser folkehelsebarometeret ut for Lerkendal bydel. Foto: fhi.no
Slik ser folkehelsebarometeret ut for Østbyen bydel. Foto: fhi.no
Slik ser folkehelsebarometeret ut for Heimdal bydel. Foto: fhi.no
Slik ser folkehelsebarometeret ut for Midtbyen bydel. Foto: fhi.no