- Jeg var alltid trøtt og slapp, noe som etter hvert ble et stort problem, spesielt i eksamensperioden. Jeg pleide ikke være så sent i seng, så pollenallergien hadde nok sterk innvirkning på meg, forteller Roy Åge Østerås (52).

Østerås fikk påvist bjørkepollenallergi i midten av 20-årene. I tillegg til bjørk reagerer han også på or, hassel, hund og katt. Han kryssreagerer på nøtter og epler. 52-åringen, som er bosatt på Melhus, var på den tiden student og opplevde vårparten som svært tung.

Flere voksne får pollenallergi

- Tidligere var det vanlig å få pollenallergi i tenårene, forteller seniorforsker Ellen Namork ved Folkehelseinstituttet.

Hun antar at 20-25 prosent av befolkningen har pollenallergi, men sier at det ikke finnes noen nøyaktige tall. Det er ingen register for hvor mange som har fått påvist pollenallergi i voksen alder, men det har vært en betydelig økning de siste årene.

- Økningen av pollenallergikere skyldes varmere klima og dermed lenger pollensesong. Det er færre som får pollenallergi i Finnmark, så vi ser det har med varmen og lengden på pollensesongen å gjøre, sier seniorforskeren.

Sløvere av medisin

Roy Åge Østerås ble anbefalt å sjekke seg for allergi. Legen påviste pollenmistanken og skrev ut allergimedisiner.

- Tablettene lindret lite og gjorde meg bare enda mer trøtt,  forteller han.

Årene gikk og det kom bedre medisiner på markedet. Østerås har vært innom de fleste og i en treårsperiode fikk han kortisonsprøyte.

- Det fungerte en periode, men jeg måtte pøse på med tabletter i tillegg, forteller han.

For fire år siden ble han anbefalt av en kollega å prøve akupunktur mot pollenallergien. Siden den gang har han fått jevnlige behandlinger før hver pollensesong og har nå lagt allergitablettene på hylla.

Tregrensen kryper oppover

Varmere klima fører til at pollensesongen starter tidligere, og dermed varer lengre. Tregrensen er høyere enn tidligere og bjørka kryper stadig oppover. Det kan pollenforsker Hallvar Ramfjord ved Norges astma- og allergiforbund (NAAF) bekrefte.

- Milde vintre de siste 20 år medfører tidligere start på pollensesongen. Det har vært en forsyvning på noen uker og sesongen blir dermed lengre for allergikerne, sier pollenforskeren. Ramfjord forteller at årets pollensesong fikk en tidlig start og at været har mye å si.

- Vintermånedene var tre grader varmere enn normalt og allerede i februar var pollensesongen i gang, sier Ramfjord.

Pollenforskeren sier at konsekvensene av dette er at sesongen starter tidligere og varer lengre.

Klimaendringer gir nye arter

Gina E. Strøm, regionsekretær ved Astma- og allergiforbundet region Midt, bekrefter at nye arter har satt frø i Norge. Beiskambrosia (ragweed) er observert lengst sør-øst i landet. Ambrosia-artene regnes som den mest problematiske pollenallergikilden i USA og har nå begynt å spre allergener her til lands.

- Får vi en temperaturøkning på en til to grader vil beiskambrosiaen slå rot og blir en del av plantefloraen i Norge, forteller Strøm.

Mindre utsatt på bygda

Ellen Namork forteller at antall allergikere øker mest i urbane strøk der folk er mer utsatt for forurensning.

- Slimhinnene blir irriterte og mer utsatt for å reagere på pollen, sier hun og legger til at de som er oppvokst på gård er mindre utsatt enn byfolk. Det er mindre forurensning på bygda og folk der har utviklet toleranse mot pollen fordi de har vokst opp i naturen.

Østerås hadde en allergifri barndom på Asker, hvor han vokste opp.

- Som barn fløy vi rundt og lekte ute i naturen. Vi visste knapt nok hva allergi var på den tiden, sier han.

Arv og miljø

Allergi kan være arvelig, men skyldes også miljøet. Inneklima, kjemikalier og fremmede stoffer som påvirker kroppen gjør at man over tid kan utvikle allergi.

- Vi ser en sammenheng med for eksempel bruk av kosmetiske produkter og utvikling av allergioverfølsomhet, sier hun og legger til at det kan gå bra å bruke produktene i flere år, før man plutselig reagerer, sier Strøm.