Så spaserte de ut i et tett og oversiktlig nabolag. Berit Øra sov mens tyvene undersøkte huset hennes på Byåsen.

- Jeg sto opp klokken sju på onsdag og gikk ut i gangen utenfor soverommet i tredje etasje. Det første jeg kjente var hvor kaldt det var. Balkongdøren sto åpen og jeg visste at noen hadde vært inne i løpet av natten.

Det stemte, for når Øra kom ned i stuen, så hun at skap og skuffer var rotet i og tømt, datterens rom var gjennomgått, garderoben i gangen og resten av huset var undersøkt av tyver.

Redd og sjokkert

- Jeg ble så sjokkert at jeg nærmest var lammet. De må altså ha klatret opp langs en levegg inn til ytterveggen og så opp på min balkong, åpnet en lukket dør og rotet rundt på hjemmekontoret mitt som er vegg i vegg med mitt soverom. Der lå jeg med vidåpen dør og sov, forteller Berit Øra.

Hun rister på hodet og er sikker på at tyvene både så henne og hørte henne snorke. Og hun er sjokkert over frekkheten. At de kom seg inn og ut usett i et tett nabolag med rekkehus, lavblokker og flermannsboliger. Ennå er det lyst om natten og området på nedre Sverresborg er åpent og oversiktlig.

- Da jeg skulle ringe politiet var jeg så skjelven at jeg husket ikke riktig nødnummer med det første! Og hadde det ikke vært for at jeg hadde telefonen på lading ved sengen denne natten, hadde vel også den vært borte.

Alarm på om natten

Nå er låsene skiftet og alarmselskapet har vært innom og satt opp flere punkter enn dem hun allerede hadde.

- Nå har jeg faktisk alarm på om natten når jeg sover, og jeg synes det er ubehagelig å skulle bli så skremt. Det er unorsk å skulle bekymre seg for innbruddstyver når man er hjemme i eget hus.

Frarøvet tryggheten

Hun er ikke bekymret for de to iPadene, en splitter ny Mac, pc-en og stereoanlegget som forsvant den natten. Litt mer urolig er hun for en del arbeid som kan ha gått tapt med tyverier. Det var både dokumenter i vesken og datafiler med prosjektarbeid hun gjerne skulle hatt igjen.

- Klær og ting har jeg innboforsikring for, sier Berit Øra.

At husnøkkelen ble stjålet, gjør at hun med en gang tenker på at tyvene kan komme tilbake. Og så er det litt styr med erstatning av førerkort, bankkort og alle andre kort.

- Men aller mest fortvilet er jeg over invasjonen av privatlivet mitt. Folk har gått igjennom tingene mine. Jeg har blitt frarøvet en trygghet. Det er ingen god følelse.

Kan ha blitt overvåket

Berit Øra vet ikke når på natten tyvene tok seg inn. Hun sovnet litt før ett og våknet i syvtiden. Tyvene har vært målrettet, de har rotet lite og kun tatt med seg lett omsettelige ting. De kan ha vært fler. Den oppfatningen deler også politiet med henne. Samme natt glemte naboen vesken sin i den åpne bilen. Den ble også stjålet. Og flere porter til verandaplattinger i husrekken til Berit Øra var åpnet.

- Jeg er urolig for om disse folkene har observert mine bevegelser i forkant og om de har slått til når de visste at jeg sov. Det er lett å stå i området med en parkert bil og følge med folks rutiner og bevegelser, sier Øra.

Hun vil at folk skal være oppmerksom på at slike ting kan skje og oppfordrer til å låse alle dører, samt ikke la verdisaker ligge synlig fremme.

Flere tyveri i området

I Breidablikkveien, ikke langt fra Berit Øra, kom tyver lørdag ettermiddag seg usett inn og ut av et bolighus gjennom en åpen verandadør. Der stjal de også lett omsettelig datautstyr.

Det har vært flere innbrudd og tyverier i det samme området den siste tiden, opplyser Krimvakta.

- Tingene har jeg innboforsikring som dekker. Det at noen har invadert livet mitt og utfordret min følelse av trygghet, er det verste, sier Berit Øra. Foto: Pål Haugbro