NCC og Trondheim kommune vet fremdeles ikke årsaken til at ei stor glassplate falt ned fra 5.etasje  og ned på et trafikkert fortau lørdag kveld.

Sikringsarbeidet på Øya helsehus har pågått hele søndag. Hovedentreprenør NCC har leid inn firmaet Glassbygg as til å sikre resten av glassplatene på fasaden. Foreløpig er det demontert totalt 22 løse plater, foruten den som falt ned.

- Glassbygg konkluderte med at de ikke bør henge der. Dette er bare starten, sier leder i driftsavdelingen i Trondheim eiendom, Torbjørn Thoresen, som eier bygget.

Ukjent årsak

- Vi vet fremdeles ikke årsaken til at plater løsner. Vi vil nå få svar på hvordan sikringsarbeidet faktisk foregår, og vi venter en rapport fra NCC i løpet av kvelden, sier Thoresen.

Glassbygg skal undersøke flere hundre glassplater.  De tar for seg rute for rute, og vurderer om de må demonteres eller om de sitter godt nok fast. Thoresen sier at selv om de fleste platene vurderes til å kunne henge på fasaden, er det likevel mulig at de blir demontert.

- Det er ikke fare for de faller ned, men de er heller ikke godt festet. Det er mulig vi må gjøre noe med alle platene på bygget, men det er for tidlig å konkludere ennå, sier Thoresen.

Gata fremdeles stengt

Mauritz Hansens gate er fremdeles stengt i begge retninger, og vil også være stengt mandag. Thoresen går langt i å antyde at veien kan bli stengt enda lenger. Vektere er på plass døgnet rundt for å passe på at ikke noen bryter sperringene.

Glassbygg har så langt sikret nedre del av bygget, men de øverste etasjene gjenstår.

- Vi venter på en lift på 40 meter, den vi har nå er for liten, sier Thoresen.

Møtes mandag

Det var lørdag kveld at en glassplate på mellom 35 og 50 kilo falt ned fra femte etasje på Øya helsehus og ned på fortauet. Ingen personer ble skadd i hendelsen. Sakens kjerne gjelder en ramme med åtte glassplater, hvorav én falt ned, og to var løse og måtte festes midlertidig med tape. Disse to er nå demontert. NCC startet lørdag kveld en risikovurdering av bygget.

Trondheim kommune og NCC sier at de skal møtes mandag for å kartlegge veien videre. Firmaet som monterte platene, er ifølge NCC konkurs.

- Dette er skandaløst. Vi er mildt sagt misfornøyd og det kommer til å bli et oppvaskmøte. Uansett så er én plate ille nok, dette er et godt brukt fortau. Her har vi vært heldige, sa Thoresen til adressa.no lørdag kveld.

Les mer: - Kunne blitt katastrofalt

Les mer: - Mildt sagt misfornøyd

Lørdag ettermiddag fikk brannvesenet melding om at en glassplate hadde løsnet og falt av fasaden på Øya Helsehus. Ansatte ved Glassbygg as har i løpet av søndag demontert 10 plater fra fasaden. Foto: Ole Martin Wold