Den eldste bilen er fra 1939, og tilhører trondhjemmeren Hans Skjulsvik.

Familien Zubr har kjørt 220 mil fra Praha i Tsjekkia. Etter en tur innom Sverige og Røros, ankom familien på fire Trondheim i en Skoda stasjonsvogn fra 1956. Bilen går ifølge eieren som en klokke.

–Jeg er eier nummer 15 eller 16, og ingen vet hvor langt denne bilen har gått, sier Michal Zubr, som til daglig jobber som TV-produsent i Praha.

Roser arrangøren

Duian Zlobickt har kjørt sin hvite Skoda Felicia, 1960-modell, fra Zlin i Tsjekkia. Bilen er utstyrt med en 1098 ccm motor som yter 50 hk. Turen har gått over all forventning, og Zlobickt skryter av arrangementet, til tross for det høye prisnivået i Norge. Nærmere 90 kroner for en halvliter pils kan ta pusten fra en som kommer fra pilsens hjemland.

Også Michal Zubr gir ros til arrangøren og den fantastiske norske naturen. Hjemme i Tsjekkia eier han ikke mindre enn fem veteraner av merket Skoda samt en veterantraktor, også den en Skoda, og viser stolt frem bilder av veteranene.

Liker gamle biler

–Jeg foretrekker helst gamle biler. Min kone kjører til daglig en Skoda Yeti, men det er fordi hun frakter barna til og fra skolen og seg selv til og fra jobb.

Den snart 60 år gamle stasjonsvognen som familien har kjørt til Trondheim, er angrepet av en del rust, men motoren på 1201 ccm og 56 hk går starter villig. Det var ikke mye avansert elektronikk da bilen ble laget i det kommunistiske landet. Det er kanskje årsaken til at bilen går og går.

Zubr kjører sjelden fortere enn 75 km/t, men bilen kan ifølge instruksjonsboken fint nå en toppfart på 100 km/t. En original instruksjonsbok følger bilen, og det følger også med et veikart fra da landet het Tsjekkoslovakia og lå bak jernteppet. Bak i bilen ligger gamle kofferter, som familien bruker på turen, det ene må stå i stil med det andre.

Kjørte på fire dager

–>Vi brukte fire dager på turen til Røros. Bilen oppførte seg stort sett eksemplarisk. Hjemme i Tsjekkia har den passert alle EU-kontroller. Skoda er mitt favorittmerke, sier Zubr.

Det er Skoda-entusiast Hans Skjulsvik og markedssjef Jon Rønnes ved Skoda-avdelingen til Møller Bil i Trondheim som har stått i spissen for det 52. Skoda-treffet i Europa. Dette er det første i Norge. De har forberedt arrangementet siden 2013.

I alt rullet 45 Skodaer inn på Torvet, av disse var 22 veteraner. For å bli veteran må en bil være minst 30 år. Den nyeste bilen som deltok i kortesjen, var en 2016-modell Skoda Superb.

Har svigermorssete

Skjulsviks Skoda Popular Roadster er en toseters sportsbil med svigermorssete. Den har en motor på 1098 ccm og 32 hk. Bilen kjøpte han i 1997. Da lå den i sine enkelte deler i kasser inne på en låve på Lillehammer.

–Jeg fant igjen 99,5 prosent av delene. Resten måtte improviseres. I løpet av to vintre og med god hjelp fra naboer ble bilen skrudd sammen og lakkert i originalfargen.

Hans Skjulsvik eier også en Skoda cabriolet fra 1938. Bilen er grå på farge, og har gått i Trondheim siden den var ny.

Han er godt fornøyd med avviklingen av treffet. Det var en utfordring å invitere eiere av veteranbiler så langt nord som til Trondheim. Skjulsvik tippet 15 - 20 veteranbiler, men det kom altså 22.

Nektet å dra til Hell

Fra Røros til Hell ble det gjennomført et rebusløp. Men et par av de tyske deltagerne nektet ifølge Skjulsvik å kjøre helt frem til Hell stasjon i Stjørdal. Han fikk ingen god forklaring på hvorfor, men antar at navnet Hell skremte dem skikkelig.

Det er i år 120 år siden Laurin og Klement grunnla det vi i dag kjenner som bilprodusenten Skoda. I starten ble det bygget sykler og motorsykler. Ti år senere ble de første bilene produsert, i Mlada Boleslav i Tsjekkia. Skoda er i dag en av verdens eldste bilprodusenter. Etter murens fall overtok Volkswagen konsernet. I dag er Skoda en av de største bilmerkene i Europa.

Veteraner: En Skoda stasjonsvogn fra 1956 (t.v.) og en Skoda Popular Roadster fra 1939. Foto: jens petter søraa
Treff: 22 veteranbiler av merket Skoda har vært samlet på Torvet. Hela Zubrova Zubr fra Praha tar seg en velfortjent blund. Foto: jens petter søraa
59-åring: Denne Skodaen fra 1956 har kjørt 220 mil fra Praha. Foto: jens petter søraa
Fin tur: Duian Zlobickt fra Zlin kjører en Skoda Felicia fra 1960. Han skryter av den fine turen. Foto: jens petter søraa
Sjekker: Gunnar Sylthe er interessert i gamle biler. På denne nær 60 år gamle Skodaen leter han etter rust. Foto: jens petter søraa
Entusiaster: Skoda-interesserte fra flere land har denne uken vært samlet i Trøndelag på det 52. internasjonale Skoda-treffet. Onsdag inntok de Torvet i Trondheim. Foto: jens petter søraa