I et blogginnlegg mandag 20. juli går lederen av Unge Høyre, Kristian Tonning Riise hardt ut mot AUFs og Arbeiderpartiets uttalelser i saken om grunnstipend.

«Trond Giske er altså så skamløs at han kritiserer Høyre for en behovsprøving som Ap selv har tatt inn i sitt budsjett.» skriver han i blogginnlegget, hvor han blant annet henviser til en pressemelding fra Arbeiderpartiet i oktober 2014.

Tonning Riise mener endringene er et resultat av prosesser som begynte allerede under den rødgrønne regjeringen.

- Det ble satt i gang evaluering under den rødgrønne regjeringen, da man så at grunnstipend-ordningen ikke var målrettet. Allerede da ble det gjennomført kutt. I 2014 så man at ordningen fortsatt traff veldig bredt, og ikke målrettet. Det har egentlig vært bred tilslutning til endringene hele veien. Alle unntatt Senterpartiet har stilt seg bak, sier Tonning Riise til adressa.no.

- Det er verdt å spørre Trond Giske om han stiller seg bak Aps alternative budsjett som han selv har vært med på å utforme i Stortinget, legger han til.

«Ber om svar»

Stortingspolitiker Trond Giske (Ap) avviser at endringene, som nå har trådt i kraft, ble dannet under den rødgrønne regjeringen.

- Dette var et spesifikt endringsforslag som kom høsten 2014 fra fra Høyre og Frp-regjeringens budsjettforslag, sier Giske.

Han mener det er grunn til å vurdere om inntektsgrense burde heves.

- Når Stortinget er samlet igjen er det all grunn til å be om et svar fra kunnskapsministeren om dette er utslag man var klar over. Inntrykket som ble skapt var at kuttet i grunnstipend kun skulle gjelde for dem som hadde middels eller høy inntekt. De sakene Adresseavisen beskriver er etter mitt syn åpenbart under middels inntekt, sier Giske og henviser blant annet til saken om Jonas Volden.

Foreldrene til Volden har en samlet inntekt på cirka 340 000 kroner, noe som medførte at Volden mistet rettet til grunnstipend etter at inntektsgrensene ble endret. For å få maksimalt grunnstipend, 3020 kroner per måned, måtte foreldrene til Volden tjent mindre enn 235 100 kroner sammenlagt.

- Hvis et par har en inntekt under 170 000 kroner hver, kan det ikke på noen helst måte karakteriseres som middels inntekt i det norske samfunnet, sier Giske.

«Treffer bedre»

Tidligere utdanningsminister, Kristin Halvorsen (Sv) foretok endringer som førte til at færre fikk grunnstipendet i 2014. Ifølge Aftenposten ble bevilgningen redusert med 80 millioner kroner. Departementet regner med å spare inn 270 millioner kroner på den nye omleggingen av grunnstipendet som nå har trådt i kraft.

Tonning Riise i Unge Høyre mener den nye omleggingen var nødvendig.

- Jeg synes det treffer bedre enn tidligere. Det er en ordning for de med aller dårligst økonomi, og det var aldri meningen at dette skulle være et generelt forbruksstipend for alle, sier han.

I blogginnlegget Tonning Riise publiserte mandag viser han til flere eksempler på elever ved videregående utdanning som har stått frem i mediene og sagt at de får penger de egentlig ikke har behov for. Tonning Riise understreker at ordningen er ment for de elevene som kommer fra en familie med svak økonomi.

- Jeg har forståelse for at det vil kunne oppleves som urettferdig hvis man havner rett under grensen, men det er ikke mulig å ha en behovsprøvet ordning uten å sette en grense. Nå vil cirka 12 prosent få grunnstipend, mot cirka 40 prosent før det ble strammet inn. Det virker for meg som en mye rimeligere andel, sier Tonning Riise.

Giske frykter at flere som trenger hjelp, nå ikke får det.

- Vi kan ikke være i en situasjon hvor elever lar være å fullføre den videregående skolen fordi de ikke har råd. Utgangspunktet var at man skulle prøve å løfte de fattigste mest, men intensjonen var ikke at de som har behov for det skulle miste stipendet, sier Giske.

Stortingspolitiker Trond Giske (Ap) mener inntektsgrensene for grunnstipend før vurderes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix