November 2013 fikk Haugbjørg påvist testikkelkreft for første gang. Kort tid etter at han fikk diagnosen ble testikkelen operert bort. Han ble friskmeldt og gikk tilbake i jobben som politibetjent, men under fjorårets triatlon merket Haugbjørg at noe ikke stemte.

– Jeg hadde spesielt vondt i ryggen under triatlonen i fjor, men jeg fullførte. Da jeg kom hjem den dagen hadde jeg 40 i feber. Etter hvert dro jeg til sykehuset for å sjekke meg, og der oppdaget de svulstkuler i magen. Jeg begynte med cellegiftbehandling, og var ferdig med kuren i desember, sier han.

Til tross for at Haugbjørg bare hadde en fungerende testikkel, hadde samboerparet blitt gravide.

– Bare fire uker etter den første operasjonen min i 2013, fikk jeg og samboeren min Anita beskjed om at hun var gravid. Da med en testikkel i manko.

Det var bakgrunnen til at Haugbjørg startet en innsamling i regi av Kreftforeningen. Innsamlingen har fått det passende navnet «Great ball on fire», og de innsamlede pengene skal gå til kreftforskning. At han skal delta på Trondheim triatlon i august, gjør han både for sinn egen del, men han håper at deltakelsen i triatlonen også kan skape blest om innsamlingen.

– Jeg ønsker å utfordre meg selv litt. Og samtidig gi noe tilbake.

Haugbjørg skal blant annet svømme fra Munkholmen og inn til Ilsvika, og han kjenner at den reduserte formen etter alle cellegiftkurene er en utfordring.

– Jeg er fast bestemt på å gjennomføre den, slår Haugbjørg fast.

Les mer om Stein Frode Haugbjørg sin tøffe historie i mandagens papirutgave av Adresseavisen.