- Dette er ikke bare en nasjonal kulturell katastrofe, sier han på telefonen.

- På Ringve er det samlet mer enn to tusen instrumenter, og veldig mye er fra Europa og resten av verden, sier kommunaldirektøren for kultur og næring i Trondheim.

Wolden har i dag vært i kontakt med Suzette Paasche i Museene i Sør-Trøndelag (MisT) og medarbeidere i kommunen.

Gjør vondt

- Jeg blir oppdatert, i tillegg til at jeg følger jeg brannen tett på adressa.no. Jeg ser jo at man har reddet ut en del instrumenter, og etterhvert får vi vel en oversikt over skadene på instrumentene. Jeg har bedt om å få en oppdatering.

Som kommunaldirektør har Wolden brukt Ringve mye - til møter og lkonferanser og ikke minst ved kongeparets besøk i fjor.

- Bygningene har stor kulturhistorisk verdi både for Trondheim og nasjonen. Da jeg fikk beskjed, ble jeg helt matt. Og det gjør vondt å se de levende bildene fra brannen.

LES ALT OM BRANNEN HER!

Føler med de ansatte

- Nå er det først og fremst viktig å få kontroll over situasjonen og en oversikt over skadene. Så må vi sørge for at museet kan bygges opp igjen på en god måte, sier Wolden.

Han forteller at han føler sterkt med dem som var på Ringve da brannen brøt ut - alle de ansatte og ikke minst tidligere direktør Peter Andreas Kjeldsberg.

- Han så livsverket sitt i flammer. Og på et museum som Ringve har alle de ansatte et voldsomt eierforhold til institusjonen og samlingene.

Merkelig

- Hvordan tror du dette kunne skje?

- Det er veldig merkelig. I 2009 ble det investert betydelige midler i et vanndampanlegg. Men samtidig er det gamle bygninger, og vi vet at det kan oppstå ting, for eksempel i elektriske anlegg. Det er ikke mulig å gardere seg 100 prosent mot brann. Nå må vi avvente etterforskningen for å få vite mer, sier Wolden.

Trondheim kommune har eierandel i museet gjennom MisT. Staten er største eier og fylkeskommunen nest størst.

- Trondheim er tredje største eier. Men Ringve er en del av byen vår. Alle har vi et forhold til Ringve, og kommunen bruker stedet til å profilere og markedsføre Trondheim.

- Hva vil kommunens rolle være i gjenoppbyggingen?

- Trondheim kommune vil være en aktiv partner, og bidra gjennom vernemyndigheter, planmyndigheter og bygningsmyndigheter, sier Morten Wolden.