Ivar Roger Hansen, direktør ved Ringve Musikkmuseum, har i ettermiddag jobbet sammen med konservatorer og forsikringsagenter for å få en oversikt over skadeomfanget etter brannen på mandag.

Les også (PLUSS): Museet nær ved å bli overtent

Et overblikk

- Vi har tatt et overblikk over skadeomfanget. Vi regner med at 200 instrumenter er blitt berørt av brannen. I tillegg er det flere hundre gjenstander som også er skadet, sier Hansen.

Han forteller at det, i tillegg til et taffelpiano fra 1855 og et polsk flygel fra 1840, også er et tredje klaver som har tatt skade av brannen.

- Et fransk piano fra samme epoke er også berørt. Det er ikke trukket en endelig konklusjon om hva som skal gjøres med instrumentene.

Les også: Ingeniør: - Vanntåkeanlegget hindret det total nedbrenning

- En fire-stegs prosess

Museumsdirektøren forteller at arbeidet fremover vil forløpe seg som en fire-stegs-prosess.

- Først registrerer vi de ulike gjenstandene og instrumentene. Så rengjør vi dem. Videre gjøres det en tilstandsvurdering. På bakgrunn av vurderingen vil vi avgjøre hvilke tiltak som skal gjøres med det spesifikke instrumentet eller gjenstanden.

- Hvilke tiltak vuderer dere?

- Enten så er det takk og farvel, eller så prøver vi å reparere. Det er ulike kriterier som avgjør dette, men hovedsakelig vil vi vurdere gjenstandenes betydning opp mot prisen det vil koste å få restaurert dem. Er det mulig å få tak i en kopi? Vil det være verdt å bruke 200 000 for å få gjenstanden reparert? Dette er spørsmål vi stiller oss.

- Hvor store verdier er det snakk om?

Det er jo det som er så fryktelig vanskelig å si. For det første er det utfordrende å verdisette de ulike instrumentene og gjenstandene. For det andre er det vanskelig å se for seg hvor mye arbeid som må gjøres i hvert enkelt restaureringstilfelle.

Les også: - Nå har vi en ansatt som vi må ta spesielt vare på

- Ser veldig ødelagte ut

Hansen forteller at de enda ikke har oversikt over hvor mange gjenstander de regner som tapt.

Det vil først fremkomme av tilstandsvurderingen. Vi har noen instrumenter som ser veldig ødelagte ut, men det er konservatorene som vil ta den endelige vurderingen, sier han.

Direktøren forteller at det skal jobbes videre gjennom helgen.

- Vi skal diskutere den videre fremdriften på lørdag. Det blir mye opp til forsikringsagentene, men de jobber så fort de kan. Det er viktig å få med seg at dette er komplisert arbeid. Det er mange vurderingen som skal gjøres. Vi jobber planmessig, og på en gjennomtenkt måte.

Les også: - Museet skal holdes åpent og drives videre

Les også: Flere branner forårsaket av gassbrennere

Omfangsoversikt: Direktør Ivar Roger Hansen jobber med å få en grundigere oversikt over skadeomfanget Foto: Morten Antonsen