Både statsminister Erna Solberg og de lokale Høyre-toppene kritiserte eldreomsorgen i Trondheim under lørdagens valgkampåpning i Nordre gate.

- De som har hatt ansvaret i tolv år, må ta mer ansvar for eldreomsorgen. Det er ansvarsløst å skyve ansvaret fra seg, deklamerte hun fra scenen.

- Det er mye uro rundt omsorgstjenesten her, det er alvorlig om det fører til utrygghet for brukerne. Kvalitet og verdighet, og ikke bare flere sykehjemsplasser, er viktig, utdypet hun.

Økt bemanning

Etter appellen i Nordre, hastet statsministeren videre for å se på nettopp et eldreomsorgstilbud i Trondheim, til ett år gamle Ladesletta helse- og velferdssenter. Et stort senter med blant annet keramikkrom og trimrom som ligger vegg i vegg med en barnehage.

- Er ikke dette sykehjemmet et eksempel på at det går bra med eldreomsorgen i Trondheim?

- Sykehjemmet her er jo bra, det som problemet er at det ikke er tilstrekkelig grunnbemanning, sier Solberg.

Solberg og ordførerkandidat Yngve Brox ble vist rundt i sykehjemmet av enhetsleder Torill Rugelsjøen. De møtte syv beboere som spiste lørdagsgrøt med saft.

- Vi vil ha flere slike sykehjem i Trondheim, men da må vi prioritere eldreomsorgen, sier han.

SE VIDEO: Erna: - Vi trenger flere frivillige med på laget

«Krise i Trondheim»

- Det er krise i eldreomsorgen i Trondheim slik som det er i dag. Kontrollkomiteen, helsevesenet og mediene har gang på gang avdekket at det er svært kritiske tilstander i Trondheim; Eldre får ikke rett medisin, rett ernæring og dør alene på sykehjem uten at pårørende er varslet. Når dette gjentar seg har vi en krise, sier Brox.

Solberg ville imidlertid ikke ta ordet «krise» i sin munn.

- Jeg vil ikke bruke ordet krise, det er ikke opp til meg å definere om det er krise eller ikke i kommunene, sier hun.

- Jeg kan jo si at vi har en generell utfordring med eldreomsorgen i Norge. Omsorgen er for eksempel for avhengig av det personlige egenskapene og ansvaret til ansatte og ledere, fortsetter hun.

- Du snakker om ansvarsfraskrivelse, hva med ditt ansvar for den generelle eldreomsorgen i landet?

- Vi vil for eksempel samarbeide om ledelsesopplæring med kommunene. Det handler jo ikke bare om penger som skal bevilges, men om kvalitet og ledelse, sier hun.

Les også (PLUSS): Ordføreren lover flere pleiere og bedre eldreomsorg

«Ansvarsfraskrivelse»

- Det som er påfallende er at når det skjer noe kritikkverdig i eldreomsorgen, så tar ikke de politiske lederne ansvar, men skyver ansvaret nedover til administrasjonen og de enkelte sykehjemmene, sier Brox.

- Det som også gjør at vi kaller situasjonen i Trondheim for krise er at bystyret nekter å vise oss ventelistene til sykehjemmene. Skal vi få gjort noe må alle utfordringene ut på bordet, fortsetter han.

- Ingen på venteliste

Arbeiderpartiets (Ap) kommunalråd Geir Waage sier til adressa.no at det per i dag ikke er noen som står på venteliste for sykehjemsplass i Trondheim.

- Bystyret har, etter initiativ fra Ap, vedtatt at alle som får vedtak fra lege om sykehjemsplass skal få det innen seks uker etter at vedtaket er fattet. Det siste jeg fikk høre fra administrasjonen er at ingen ventet lengre enn seks uker, sier Waage.

Han legger til at det viktigste ikke er å lage lister, men å skape nye sykehjemsplasser for å dekke det økende behovet.

Les også (PLUSS): Sykehjemspasienter betaler private firma for å komme ut og få frisk luft

Kompetansereform

For å øke kvaliteten på eldreomsorgen i Trondheim varsler Ap at de vil gjennomføre en kompetansereform.

- Det er viktig at de ansatte får muligheten til å utvikle seg faglig. Jo høyere kompetanse de ansatte har, dess mindre er sjansen for at det skjer feil. Derfor vil Arbeiderpartiet styrke kompetansen hos de ansatte, sier Waage.

Han forteller at Ap vil legge til rette for at alle ansatte får muligheten til å spesialisere seg.

- Høyre mener politiske ledere i Trondheim fraskriver seg ansvar når det skjer noe kritikkverdig. Kjenner du deg igjen i kritikken?

- Ap har vært opptatt av å avdekke når feil skjer, slik at vi kan forbedre systemene. Det handler om å ta det politiske ansvaret, og er viktig for oss. Det store politiske ansvaret i årene som kommer blir å styrke eldreomsorgen med flere ansatte. Det vil også bidra til å redusere sjansen for at betydelige feil skjer, sier Waage.

Ordfører Rita Ottervik annonserte tidligere i sommer at Arbeiderpartiet skal opprette 220 nye årsverk ved sykehjemmene i neste periode. Yngve Brox mener det er et minimum.

- Vi tenker at 220 må være et minimum. Vi behøver jo mer kapasitet, men kvaliteten på tjenestene må også bli bedre, avslutter Brox.

Solberg gikk hardt ut mot lokale politikere under valgkampåpningen i Nordre gate. Foto: Kim Nygård
Geir Waage sier Ap fokuserer på å skape flere sykehjemsplasser, øke bemanningen og øke kompetansen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: MARIANN DYBDAHL