Utspillet kommer samme dag som NRKs politiske debatt på Samfundet blant annet skal handle om temaet tidstyver i skolen.

- Slik vi ser det er hovedsaken er at lærerne har for lite tid til hver enkelt elev. Det skyldes for store klasser, noe som gir for stor arbeidsmengde, sier Røsvoll.

Stadig mindre tid

Ifølge en undersøkelse som Utdanningsforbundet har gjort blant 511 lærere i Sør-Trøndelag mener 66 prosent at de har mindre tid til å forberede undervisningen nå enn for fem år siden. De viktigste årsakene til dette oppgis å være møter, mer tid til administrative oppgaver og skriftlig rapportering.

Vil ha inn andre

Røsvoll viser imidlertid til en undersøkelse Utdanningsforbundet har gjort blant sine medlemmer i Trondheim om hva som kan gjøres. Her kommer det bla. frem at lærerne ønsker seg mer hjelp fra andre yrkesgrupper.

- Helsesøstre er i dag bare til stede en-to dager i uken. De kunne hatt en større rolle i forhold til lavterskelhjelp til elever som trenger tettere oppfølging. I dag må lærerne håndtere for mye annet. At andre yrkesgrupper kommer inn må ikke ramme lærertettheten, sier Røsvoll.

Han viser også til eksempler på at lærere må bruke undervisningstid på for eksempel renhold fordi det ikke finnes støttefunksjoner. og mens Trondheim har investert tungt i datautstyr fins det lite personell som kan vedlikeholde det.

Trenger nasjonale mål

Røsvoll viser til at Utdanningsforbundet ønsker seg nasjonale mål for lærertetthet. Undervisningsgrupper på femten elever eller færre for elever på 1.–5. trinn og undervisningsgrupper på maksimalt 22 elever for 5.–10. trinn. Målene er de samme som sto i Soria Moria II-erklæringen, men er fortsatt ikke gjennomført. Han sier Utdanningsforbundets undersøkelser lokalt viser at heller ikke Trondheim oppfyller målet. Flere steder er det 24 elever eller mer i gruppene. Lederen i Utdanningsforbundet i Trondheim mener påstander om at klassestørrelse har liten betydning er helt feilslått.

- Når det handler om en forelesning i et auditorium har det lite å si. Dersom det handler om en tredjeklasse som skal lære mattematikk har det alt å si. Det er innlysende at det er lettere med en klasse på 18 enn en på 25 elever, sier han.

NRK-sendt skoledebatt

Under dagens NRK-sendte debatt fra Samfundet skal kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og Arbeiderpartiets Trond Giske skal debattere skolepolitikk, mens Rita Ottervik (Ap) og Yngve Brox (H) til ordførerduell. Venstres Trine Skei Grande og Svs Audun Lysbakken deltar også.

- Leter der det ikke koster noe

- Men politikerne snakker om feil ting når de vil avbyråkratiseres skolen. De leter helst der det ikke koster noe. Men det som må til er grunnleggende endringer og mindre grupper. Det hjelper ikke å ta bort en, to, tre skjema eller fjerne ansvaret for kartleggingsprøvene. Poenget er at det ikke må bli mange ekstrajobber og ekstra oppgaver, sier Røsvoll.

Tilbakemeldingene fra kontakter i de andre norske storbyene er at situasjonen er akkurat den samme der, som i Trondheim, ifølge Røsvoll. Han er ikke optimistisk om at det de tar opp nå vil nå frem.

- Dessverre har jeg lite håp om det. Vi må starte med å få til en forståelse for problemet.