- Fantastisk! Dette er virkelig en flott oppfinnelse. Jeg har vært i mange byer i verden, men Trondheim er en av de desidert mest sykkelvennlige jeg har sett, sier ordfører i Vancouver i Canada, Darrell Mussatto.

Onsdag var han på plass i byen for å besøke og få en prøvetur med sykkelheisen Trampe. Etter at han mottok en video av heisen for fem år siden, har han ventet på å få sett verdens eneste sykkelheis med sine egne øyne.

- Jeg elsker den

Etter en times sykkeltur i byen, var det en svært klar ordfører som rigget seg til for en tur opp Brubakken på Bakklandet. For årsaken til norgesbesøket var ene og alene å få teste Trampe.

Les også: Nesten 10 000 har valgt den «enkle veien»

Og Mussatto var i ekstase over heisen, etter å ha kommet seg lett til topps på første forsøk.

- Jeg elsker den. Det tar litt tid å venne seg til teknikken, men den fungerer veldig bra, sier Mussatto mens han ser flere andre forsvinne oppover bakken ved hjelp av heisen.

Vil bygge verdens andre

Turistattraksjonen, som er blant de mest populære i Trondheim, fraktet i fjor nærmere 30 000 syklister. Hvis ordføreren får det som han ønsker, vil også Vancouvers syklister snart kunne glede seg over en lignende løsning i Canada.

Les også: Nå er Trampe borte

Byggeleder i Statens vegvesen, Odd Nygård, har hatt ansvaret for installeringen av Trampe. Han forteller at det ikke er første gang heisen får internasjonal oppmerksomhet fra politikere med ønsker om å bygge lignende løsninger.

- Det er veldig hyggelig for oss å bli lagt merke til på grunn av dette. Vancouver har satset mye på sykkel, og det er flott at de nå vil bruke oss som eksempel for utviklingen videre, sier Nygård til Adresseavisen.

700 meter lang

Men som med mye annet på vestsiden av Atlanterhavet, er også Vancouvers planlagte sykkelheis langt større enn den i Trondheim.

- Vi ser på flere alternativer, men den bakken som peker seg ut som mest aktuell, vil få en 700 meter lang heis. Med det vil vi både få verdens andre sykkelheis og med god margin ta rekorden som verdens lengste, forteller ordføreren.

Les også: Sykkelheisen åpnet i dag

Byen er allerede i full gang med økt tilrettelegging for syklister. Mussatto forklarer at de ser for seg en installasjon som langt på vei er lik den man har i Trondheim.

Nå vil han sende flere personer over fra Canada for å se nærmere på hvordan Trampe er laget rent teknisk.

- For oss vil det på sikt være aktuelt å bygge flere sykkelheiser. Derfor trenger vi kunnskapen både nå og i fremtiden. Jeg gleder meg til å kunne si at vi er den andre byen i verden med en slik heis, sier Mussatto.

Flere heiser i Trondheim

Seksjonssjef i Vegvesenet, Erik Jørgen Jølsgard, sier han vil være glad for å miste statusen som byen med verdens eneste sykkelheis. Han forteller samtidig at syklistene i Trondheim trolig kan se frem til flere heiser enn Trampe i årene som kommer.

Les også: Trampe hylles som et av verdens kuleste fremkomstmiddel

- Politikerne har antydet at vi kan få to eller tre nye sykkelheiser som en del av Miljøpakken. Steinberget er nok det stedet som peker seg ut som mest aktuelt, men vi har også andre steder på blokka, sier seksjonssjefen.

Under besøket i Trondheim fikk ordfører Darrell Mussatto også se at det ikke alltid er like lett å ta sykkelheisen. Her gir Jarle Wanvik en hjelpende hånd. Foto: GLEN MUSK
Her viser ordfører Darrell Mussatto frem hvor han ønsker å bygge heisen i Vancouver. Foto: GLEN MUSK
Morten Ovesen forklarer ordføreren hvordan den fjærbelastede fotpedalen fungerer. Foto: GLEN MUSK
Ordføreren ble selv en turistattraksjon i det han prøvde heisen for første gang. Foto: GLEN MUSK