Forsøkshuset er en enebolig på 100 kvadratmeter. Dette er et nullutslippshus, et hus som skal produsere sin egen energi uten utslipp av CO2. Nå er huset ferdig og forskerne søker etter folk til å bo der en periode. Huset er et levende laboratorium og erfaringen med å bo i huset skal brukes til forskning.

Professoren flytter inn først

I slutten av september flytter Thomas Berker inn med kone og to barn. Han er professor ved NTNUs institutt for tverrfaglige kulturstudier og er en av forskerne bak forsøkshuset. De skal bo der en kort periode før de slipper andre forsøksbeboerne til fra begynnelsen av oktober. Slik håper han å få testet huset først.

- Vi søker etter helt vanlige mennesker i alle aldre og livssituasjoner, så skal vi velge ut hvem som får bo der etterpå. Da kommer vi til å legge vekt på å få mest mulig variasjon. Vi håper å få yngre mennesker, barnefamilier og eldre til å bo der i hver sin periode, sier Berker.

Leve hverdagsliv

Her skal folk bo og leve hverdagslivet sitt for at forskere fra NTNU og Sintef skal finne ut hva som skjer når folk tar i bruk huset. Dette huset er det første huset der forskere skal observere brukerne, og finne ut hvordan folk oppfører seg i hverdagen sin. Huset skal gi bedre kunnskap for å bygge framtidige nullenergihus.

- Vi håper å få vanlige mennesker som skal leve sine vanlige liv i huset. Berker innser at det kan være vanskelig for folk å leve helt vanlige hverdagsliv et sted der de bare skal bo en snau måned, men han håper det bli så mye hverdag som mulig.

Lager egen strøm

Nullutslippshuset på Gløshaugen er fullt av teknikk til å produsere energi. De sørvendte skråtakene er dekket av solcellepanel. I tillegg har huset solfangere til varmtvann og varmepumpe for jordvarme.

I huset kan forskerne skru opp og ned varmen for å studere hvordan folk oppfører seg når innetemperaturen forandrer seg. Forskerne kan åpne eller lukke vinduene for å finne ut hva det betyr for beboerne.

NTNU-professor Thomas Berker flytter inn i forsøkshuset sammen med familien sin i slutten av september. Nå søker forskerne etter andre folk til å bo der i perioder for å finne ut hvordan mennesker bruker huset. Foto: VEGARD EGGEN