Politiet opplyser at vådeskuddet skjedde med et vanlig tjenestevåpen. I Norge bruker politet Heckler & Koch P30. Foto: Glen Musk

Vådeskuddet ble avfyrt tirsdag kveld denne uken i garderoben på Orkdal og Agdenes lensmannskontor. Dermed er det minst 17 vådeskudd avfyrt av politiet i Norge så langt i år.

- Det skjedde etter endt polititjeneste i forbindelse med at en politimann skulle avvæpne seg og kontrollere våpenet, før det skulle legges i våpenskapet, sier konstituert politimester Marit Fostervold ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Er godt trent

Dette er en drill politiet utfører hver gang de skal avvæpne seg. Av de 38 innrapporterte vådeskuddene som er rapportert siden 2011 skal 24 av dem ha skjedd i forbindelse med tømming eller nedspenning av våpen.

Fostervold ønsker ikke å opplyse på hvilket tidspunkt under drillen vådeskuddet skjedde.

- Detaljer om hvordan selv nedspenningen skjedde ser vi ikke grunnlag til å gi. Saken skal overføres til Spesialenheten. Politimannen må bli avhørt der først, sier hun.

Politimannen skal ifølge henne ha vært alene i garderoben når hendelsen skjedde.

- Ingen andre skal ha vært i fare. Det er snakk om en dyktig og erfaren tjenesteperson som har godt med våpentrening, sier hun.

- Fulgte rutinene

Politiet i Sør-Trøndelag mener det ikke er grunnlag for å ta politimannen ut fra tjeneste. De mener heller ikke det er grunn for at politimannen ikke skal være bevæpnet.

- Også i politiet er det arbeidsulykker og uhell. Politimannen hadde våpenet i den retningen han skal ha når man kontrollerer våpen. Rutinene ble fulgt, sier den konstituerte politimesteren.

- Så kan det være spørsmål om drillen er god nok. Det kan være at arbeidsgiver ikke har gode nok rutiner eller at det viser seg at politimannen ikke har fulgt instruks, sier hun.

Hun opplyser at vådeskuddet er rapportert til Politidirektoratet og Spesialenheten for politisaker.

Venter på dokumentasjon

Etterforskningsleder Halvor Hjelm-Hansen i Spesialenhetens avdeling for Nord-Norge og Midt-Norge bekrefter at de er informert om vådeskuddet.

- Vi er i ferd med å motta dokumenter angående hendelsen, og har derfor ikke gjort en endelig vurdering om hvordan vi følger opp saken.

Hjelm-Hansen anslår at det vil bli tatt en formell vurdering i løpet av noen dager om hendelsen skal etterforskes.

Vekker reaksjoner

Flere vådeskudd har gått av med tjenestevåpen inne påpolitistasjoner siden den midlertidige bevæpningen av politiettrådde i kraft i november i fjor.

Blant annet klarte en mann iStavanger å avfyre et skudd fra et våpen som en politimann hadde ihylsteret.

Vådeskuddene har vekket sterke reaksjoner, blant annetfra Norges Skytterforbund.

- At politiet skal gå rundt medskuddklare våpen i påvente av at noe dramatisk skal skje, er å gåaltfor langt. Til det er faren for vådeskudd og uheldige hendelseraltfor høy, sier president Jan Tore Berg-Knutsen i NorgesSkytterforbund til Aftenposten.

Arbeiderpartiet, Venstre og KrF har også kritisert justisministerAnders Anundsen (Frp) for at han ikke nevnte vådeskudd da hanredegjorde for bevæpningen av politiet i juni i år.

Tidligere denne måneden varslet Anundsen at vådeskudd i politiet nåskal innrapporteres.

- Endringen trer i kraft straks, opplyser Justisdepartementet.

Tidligere har det vært opp til hver enkeltpolitimester om vådeskudd rapporteres eller ikke. Det er derforvanskelig å fastslå hvor mange vådeskudd som er blitt avfyrt medtjenestevåpen frem til nå.