Rundt semesterstart hvert år får Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) mange telefoner fra bekymrede studenter - og deres foreldre.

- De er bekymret for dårlige rømningsveier og manglende brannvarsling. Spesielt foreldre føler seg utrygge på vegne av barna sine, sier leder Anna-Karin Hermansen ved forebyggende avdeling i TBRT.

LES  MER: Ni tips for å unngå hyttebrann

- Røyken sprer seg

Brannvesenet drar ofte så raskt de kan ut på befaring i den aktuelle hybelen. Da avdekkes det gjerne mer.

- Vi legger merke til andre ting enn den vanlige beboer. Vi ser på det byggtekniske, og kan for eksempel oppdage at det ikke eksisterer noen brannskillere i bygningen. Det betyr at røyken vil kunne spre seg raskt ved brann, og blokkere rømningsveiene. Ofte er det også mange som bruker rømningstrapp som lagringssted, forteller Hermansen.

Stadig vekk må brannvesenet forklare huseiere hvorfor de må ta brannsikkerheten på alvor.

- Dersom vi finner kritikkverdige forhold, krever vi en rask reaksjon. Det er noe huseier må utbedre umiddelbart. I noen enkelttilfeller gjør de ikke dette, og da blir det reaksjoner som for eksempel dagbøter eller umiddelbar bruksnektelse, sier Hermansen.

Hvert år er det noen huseiere i Trondheim som opplever at bygningen de eier må bli stengt av inntil brannsikkerheten er opprettet.

Sjekk sikkerhet med mobilapp

- Mitt inntrykk er at bevisstheten blant studentene har økt. Vi får flere telefoner fra dem, men dessverre er det en del huseiere som ikke holder seg til regelverket. Det er stadig nye eksempler på leiligheter, kjellere og loft som blir gjort om til små hybler i en rasende fart, uten at alt er på stell, sier hun.

Noen ganger opplever brannvesenet at de besøker en bygård hvor de har vært på tilsyn tidligere.

- Da er det ekstra skuffende hvis det viser seg at de har installert brannanlegget, men ikke giddet å vedlikeholde det, sier Hermansen.

For noen år siden laget Trøndelag brann-og redningstjeneste en mobilapplikasjon som kan hjelpe folk å sjekke hvor brannsikkert boligen er. Hermansen anbefaler denne til ferske studenter som er usikre på hva de skal se etter.

- Ikke utnytt studenter

De prøver også å nå ut til studentene ved hjelp av sosiale medier og direktekontakt.

- Det kommer nye studenter til byen hvert år, og vi må derfor hele tiden jobbe med å holde temaet brannsikkerhet varmt. Jeg tror ikke studentene bevisst prioriterer en dårlig brannsikret bolig fordi den er billigere, men jeg tror de først og fremst ser etter beliggenhet og pris. Men så kommer innflyttingsdagen, og da tenker de plutselig mer på sikkerhet, tror Hermansen.

Det gjør også ofte foreldrene som bistår barna sine med å flytte inn. Hermansen skulle gjerne sett at studentene tenkte på brannsikkerhet før kontrakten var i boks.

- Men jeg ønsker aller helst at huseierne skal ta ansvar. Huseierne må slutte å utnytte ungdommer som er desperate etter et sted å bo. Det er farlig hvordan enkelte studenter bor, mener hun.

- Jeg vil oppfordre alle som leier ut hybel å gå igjennom brannsikkerheten i dag.

Det finnes huseiere i Trondheim som leier ut mange boligenheter flere steder i byen, og Hermansen synes det er trist at det i noen tilfeller er kapitalismen som rår.

- Det ser ut som om økonomisk vinning er viktigere enn brannsikkerhet, sier hun.