Hilde Türkmen og Else Marie Jørgesen har tatt ansvar for innsamling av bæreseler og bæremeiser i Trøndelag.

- Vi har fått inn over 80 bæreseler. Responsen har vært helt fantastisk. Vi tar også i mot andre ting som er nødvendig, for de som er på flukt, sier Türkmen.

Det er mange som har engasjert seg i innsamlingsarbeidet.

- Folk skriver meldinger, ringer og kommer på døren. De lurer på hva de kan hjelpe til med, og på hva vi trenger. Det at så mange engasjerer seg, viser hvor flott land Norge er. Det finnes mange mennesker her som ønsker å hjelpe, sier Türkmen.

Les også: Trondheim bosetter flyktninger i rekordfart (PLUSS)

«Dråpen i havet»

Türkmen er selv gift med en kurdisk mann, og vet at situasjonen der nede er grusom.

- Jeg gjør dette fordi jeg brenner for å hjelpe alle de stakkars menneskene som er på flukt fra landet sitt. Jeg kan ikke sitte hjemme i min trygge leilighet å se på. Derfor har jeg lagt ut på Facebook om folk har mulighet å hjelpe med bæreseler.

Türkmen har latt seg inspirere av Trude Jacobsen fra Facebook-gruppen «Dråpen i havet». Hun reiste ned for å hjelpe flyktningene som kom i gummibåter fra Tyrkia og inn til Lesvos.

- Da jeg leste om henne, ble jeg enda mer lysten på å hjelpe. Siden jeg har en baby på 6 måneder, kan jeg ikke reise ned å hjelpe, så da må jeg hjelpe fra Norge.

Les også: Slik vet du at innsamlings-sms til flyktninger er ekte

Stort behov for transport

All responsen fra folk som har gitt bæremeiser og andre nødvendigheter har ført til et nytt behov for ildsjeler.

- Vi trenger noen som kan hjelpe med transport for å få fraktet mest mulig nedover til de som trenger hjelp. Vi trenger container, bil og å komme i kontakt med folk som har mulighet til å ta med seg ting nedover, sier Türkmen.

Les også: Selger bilen for å hjelpe flyktninger

Blandet følelser

Lørdag 12. september reiser Lisbeth Juul Helliksen sammen med barnehagestyrere ned til Lesvos. Med seg i bagasjen har de bæreseler.

- Det er et stort behov for hjelp der nede, og spesielt bæreseler. Det er langt å gå når de kommer i land, og det er dårlig med transport. De trenger noe å bære barna i, sier Helliksen.

Turen til Lesvos arrangeres hvert år i regi av Dronning Mauds minne. Målet med turen er en ukes kurs om organisasjon og ledelse. Denne gangen blir turen en helt ny opplevelse.

- Vi har vurdert frem og tilbake om vi skal dra, for vi vet ikke hva vi møter. Men de trenger at vi kommer og hjelper til, sier Helliksen.

Les også: - Tenk deg godt om før du deler bilder av døde flyktningbarn

Imponerende

Helliksen forteller at de ansatte gjerne ville bidra, og oppsøkte derfor flere Facebook-grupper, organisasjoner og folk som allerede har vært i Lesvos. I Trøndelag finnes det flere grupper der private personer ønsker å hjelpe flyktninger.

- Det er veldig imponerende å se alle som stiller opp. Folk er veldig hjelpsomme på Facebook. Vi prøver å ta med så mye vi kan nedover, sier Helliksen.

Les også: - Bildet av den lille gutten på stranda er hjerteskjærende

Behovet for hjelp er stort. Flere tusen trøndere engasjerer seg i Facebook-grupper. Foto: Privat/ Skjermdump