Innovasjons- og arbeidsfellesskapet DIGS inviterte til idédugnad for Syria mandag kveld, der målet var å utfordre kloke hoder til å finne tiltak som kan bedre situasjonen for flyktninger i Norge.

Dating-konsepter

Mellom 50 og 100 interesserte hadde møtt opp for å dele sine tanker, og etter å ha samlet seg i små grupper kom de etter en kort og intens diskusjon opp med mange gode ideer. Flere av gruppene anerkjente at mye av utfordringen ligger i å opprette kontakt mellom nordmenn og flyktninger - og lot seg inspirere av datingkonsept og -tjenester. Én gruppe foreslo «refugee Tinder», en tjeneste som lignet dating-appen Tinder, der både flyktninger og nordmenn kunne legge inn en profil og knytte kontakt med hverandre. Et Tinder uten sex - i alle fall innledningsvis - ble det presisert til latter i salen.

Noen foreslo «speed dating»-seanser, mens andre hadde ideen om et nettsted der folk kunne legge inn en videopresentasjon av seg selv. Én gruppe foreslo en informasjonsportal der folk kunne poste suksesshistorier om vellykket integrering, en annen foreslo å starte en viral utfordring à la «ice bucket challenge», der folk oppfordres til å gi en dagslønn til saken. Andre igjen pekte på at frivilligheten står sterkt i Norge, og oppfordret frivillige organisasjoner til å engasjere flere flyktninger i arbeidet.

SE OGSÅ: - Har aldri sett slikt engasjement før

Vennskap er viktig

Jead Yasen, selv flyktning fra Syria og bosatt i Trondheim i ett år, deltok også i diskusjonene. Han mener andre får ta seg av de store politiske diskusjonene, men at vi nordmenn likevel kan gjøre mye for å lette hverdagen for flyktningene. Syreren er enig i at det er ekstremt viktig med kontakt mellom nordmenn og innvandrere. Først når man er venner med hverandre, kan man utvikle en dypere forståelse og respekt for hverandres kultur og levesett.

- Nordmenn er veldig snille og gode, men nokså sjenerte og tenker for mye på hva andre synes, smiler Yasen. Selv ble han berørt av den virale videoen laget av SOS barnebyer i fjor, der en rekke mennesker tilbød klærne sine til en gutt som sitter på en busstasjon og fryser.

- Jeg tenkte på hvilken framtid jeg ønsket for min egen sønn, og så at Norge var et land med varme hjerter. Det er var som drev meg hit, ikke penger, forklarer han.

Inviterer nordmenn hjem

Selv har han brukt mye tid og krefter på å bli kjent med nordmenn i løpet av det året han har vært her. Ofte inviterer han folk han nettopp har møtt, hjem til Nidarvoll på middag.

- Jeg har invitert nordmenn hjem til meg 30-40 ganger, og ingen har takket nei. Her en dag kom jeg i snakk med en gjeng på café, og endte med å invitere dem på middag. Vi spiste mat, spilte kort og pratet til midnatt, smiler Yasen, som er alene i Trondheim mens han venter på svar om familien får komme etter. En avgjørelse som kan drøye minst halvannet år. Han jobber mye som frivillig, blant annet som kokk hos Trondheim folkekjøkken.

LES PÅ PLUSS: - Norge skal selvsagt stille opp på denne dugnaden

Han oppfordrer alle til å bruke fem minutter på å lese om Syria på Wikipedia, og lære om en gammel, stolt kultur - ikke et land med primitive fanatikere du trenger å frykte.

- Stol på oss, flyktningene kan være nyttige for Norge, sier Jead Yasen.

- Tenk globalt, handle lokalt

Før idédugnaden tok til, fikk de oppmøtte høre en innledning fra NTNU-professor Berit Berg, som har bakgrunn fra flyktningarbeid og som i en årrekke har forsket på blant annet innvandring, flyktninger og integrering. Hun skisserte mekanismene bak flyktningstrømmen, og illustrerte hvor liten andel de 8000 flyktningene Norge har sagt ja til å ta imot, er i den store sammenhengen. Berg understreket at problematikken må diskuteres på mange forskjellige nivå, fra det storpolitiske helt ned til det personlige og humanistiske. Hun oppfordret forsamlingen til å dele miljøbevegelsens slagord om å tenke globalt, men handle lokalt.

- Vær synlige, uttrykk meningene deres og vær solidariske, lød Bergs oppfordring til de unge tilhørerne.

Alle forslagene ble framført foran videokamera på slutten av kvelden, og filmen skal sendes til Stortinget. Arrangøren håper også de får vist filmen til Erna Solberg i forbindelse med statsministerens besøk i Trondheim i morgen. Lignende arrangementer vil finne sted i Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø i løpet av de kommende dagene.

Mange møtte opp for å diskutere hvordan man kan hjelpe flyktningene best mulig. Idémydlringene resulterte i en video som skal sendes Stortinget. Foto: OLE MARTIN WOLD