Da Pstereofestivalen kjørte i gang for noen uker siden, ble også en ny forbindelse langs Nidelva tatt i bruk.

Et midlertidig trappeamfi ned til Marinen er resultatet av et samarbeid mellom Pstereo, studenter fra NTNU, og «En blå tråd»-prosjektet i Trondheim Kommune.

«En blå tråd» er en byutviklingsstrategi som tar utgangspunkt i den unike ressursen Nidelva, kanalen og havna er for byen. Målet er å knytte byen og vannet tettere sammen, slik at Trondheim skal bli en bedre by å bo i og besøke.

LES OGSÅ: Utvider Pstereo til tre dager i 2016

Vernet område

Tidligere har Pstereo og NTNU samarbeidet om en årlig kunstinstallasjon, men i år fikk prosjektet en mer praktisk tilnærming. Prosjektet «Veita» hadde som mål å løse sirkulasjons-utfordringer under Pstereofestivalen, og samtidig tilrettelegge for bruk resten av året.

Gruppen med studenter fra NTNU Live Studio studerer ved fakultet for arkitektur og billedkunst, og musikkteknologi. Hanna Holm Landmark, Maria Therese Nervik og Kristin Solhaug Næss sto i spissen for prosjektet.

- Vi diskuterte med Pstereo hvilke utfordringer de hadde. Det ble klart at sirkulasjonen på Marinen var vanskelig, siden det er middelaldergrunn og alt er vernet. Gressplenen fungerte bra, men utover det var det ikke noen tilrettelegging av oppholdsareal, sier prosjektleder Solhaug Næss.

Intervalltrening i trappa

Dermed kom tanken om trappeamfiet.

- Vi har fått mange gode tilbakemeldinger i etterkant. Pstereo var veldig fornøyde. Trappa ble mest brukt som en tribune, og det ble et hyggelig sted å oppholde seg ved den innerste scenen, sier Solhaug Næss.

Trappa har også blitt mye brukt etter festivalen.

- Senest i går så vi folk som hadde intervalltrening i trappa. Det er veldig gøy å se at den kan brukes til mye forskjellig, det var også poenget, sier prosjektlederen.

Må bruke byen

Trappa er planlagt å få stå i to år. Deretter er det opp til Trondheim kommune og grunneier Statsbygg å vurdere om den kan stå lengre.

Studentene håper nå at det blir lagt til rette for flere samarbeidsprosjekt med Trondheim kommune og private aktører, som Pstereo.

- Det som var så gøy med prosjektet var at vi sammen bidro til byutvikling. Det samarbeidet som begynner å ta form mellom kommunen og NTNU Live Studio kan gi studenter mulighet til å bruke og lære om byen og eksperimentere med områder som kanskje ikke går så bra. Det er gull verdt både for oss studenter og Trondheim by, sier Solhaug Næss.

Kristin Solhaug Næss er student ved NTNU, fakultet for arkitektur, og var prosjektleder under byggingen av trappeamfiet. Foto: Privat
Her er gjengen som bygget trappeamfiet på Marinen i Trondheim. Foto: Maria Nervik
Prosjektet «Veita» hadde som mål å løse sirkulasjons-utfordringer under Pstereofestivalen, og samtidig tilrettelegge for bruk resten av året. Foto: Dagny Stuen