Flere som ville stemme ved kirkevalget i Trondheim opplevde at de hadde møtt opp på feil sted.

- Mange som hadde møtt opp for å stemme på Trondheim folkebibliotek måtte snu, forteller en innringer til adressa.no.

LES OGSÅ (PLUSS): Ber alle stemme under kirkevalget

Dro til feil stemmelokale

Hun ønsker ikke å stå fram med navn, men forteller at hun selv hadde lett etter informasjon på den norske kirke sine hjemmesider om hvor hun kunne stemme, uten å finne mer informasjon enn at «Kirkevalget finner sted i et lokale med umiddelbar nærhet til det offentlige valget».

Siden hun sogner til Vår Frue menighet, regnet hun med at hun kunne stemme på hovedbiblioteket, men da hun kom fram til stemmestedet oppdaget hun at det sto Singsaker skole på valgkortet.

- Dersom folk leser valgkortene sine nøye, er det sikker ikke et stort problem. Det er mulig folk skal vite dette, men det var mange flere enn meg som trodde de kunne stemme på biblioteket. Det var lang kø for kommune- og fylkesvalget og noen forvirrede mennesker for kirkevalget, forteller hun.

LES OGSÅ (PLUSS): Og så var det kirken

At velgere ved kirkevalget må være nøye med hvor de møter opp for å kunne gi sin stemme, tror hun vil gjør det vanskelig for kirken å oppnå den inkluderingen kirken ønsker.

Full forvirring

Ved kirkevalget brukes manntall på papir til avkrysning, noe som gir noen utfordringer, forteller leder Arild Nybraaten i Kirkelig fellesråd i Trondheim. Da Nybraaten tok imot stemmer for Charlottenlund menighet mandag, opplevde han at enkelte var forvirret av flere grunner. Noen av menighetens medlemmer går under Charlottenlund stemmekrets, andre under Brundalen stemmekrets. Dersom noen møter opp på feil sted, får de ikke stemme, selv om de tilhører riktig menighet.

- Problemet er at vi bare har papirmanntall og ikke elektronisk som vi har for kommune- og fylkesvalget. Det vil si at den delen av manntallet vi vet skal stemme i Brundalen stemmekrets, deles ut til våre folk der. Møter du da opp på Charlottenlund vil vi ikke finne deg i manntallet vi har der, forklarer Nybraaten.

For medlemmene som hører til Charlottenlund menighet har det også vært forvirring rundt bytte av stemmelokaler. For dem som har sognet til Brundalen skole som valgsted, har fått nytt stemmested på Charlottenlund videregående skole.

Håper på elektronisk manntall

I løpet av mandagen opplevde Nybraaten å måtte si til til medlemmer av menigheten at de hadde møtt opp på feil sted og at han ikke kunne finne dem i manntallet.

- Ingen har klagd eller blitt sure, men jeg har opplevd at noen har sagt at da får det heller være. Det er leit når folk har bestemt seg for å stemme, men så lar være, sier Nybraaten.

Om slike opplevelser vil føre til at velgerne ikke vil engasjere seg ved neste valg, er han usikker på.

- Om de er så skuffet at de ikke vil stemme neste gang, vet vi ikke.

- Skal manntallet bli elektronisk slik at det vil bli lettere for folk å stemme i kirkevalget?

- Det vet jeg ikke, men for en som har tatt imot folk og sjekket manntallet i dag, håper jeg inderlig vi har fått det om fire år, sier Nybraaten.

Leder Arild Nybraaten i Kirkelig fellesråd i Trondheim håper på et eletronisk manntall før neste kirkevalg. Foto: kirken.no