Etter en forrykende presentasjon (!) av hvordan stamceller og kalsiumfosfat kan brukes til å gro nye bein i kroppen, sikret Cecilie Gudveig Gjerde seg seieren i Forsker Grand Prix 2015.

Forskeren fra Universitetet i Bergen har brukt flere år på å forske seg frem til hvordan hun kan gro nytt bein i kjeven på pasienter som har mistet tenner, og dermed fått svekket beinmasse i kjeven.

I løpet av to runder på henholdsvis fire og seks minutter klarte hun å vise hvordan hun til nå har gitt åtte pasienter nye kjevebein. Dette har hun gjort ved å ta ut beinprøver fra hoftene, blande stamceller med kalsiumfosfat, dyrke dem på et laboratorium, for deretter å sette prøvene inn i kjevebeinet og få kroppen selv til å gro et nytt bein.

- Dette er fantastisk, tusen takk, utbrøt Gjerde etter at konfettien var sluppet løs, og pokalen og reisestipendet var trygt plassert i bergenserens never.

Slo ut syv forskere

Den nasjonale finalen av Forsker Grand Prix ble avholdt på Byscenen i Trondheim lørdag kveld. Salen var var fullpakket med rundt 400 tilskuere til stede. I dommerpanelet satt sjefredaktør i Adresseavisen, Tor Olav Mørseth, regissør Marit Moum Aune og rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen.

Finaleheatet besto av til sammen åtte forskere, to kandidater fra hver av de største byene i Norge, Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Se alle forskerne og poengene de fikk fra den første runden i faktaboksen.

I den innledende runden fikk alle de åtte forskerne fire minutter på seg til å presentere sin forskning på en så forståelig måte som mulig. Forskerne gikk langt i å forenkle stoffet sitt, fordi like viktig som forskningen selv, var formidlingen av stoffet.

Armand Gazmeno Håti forklarte hvordan beinceller må ha en myk gelé laget av tang som "bolig" for å kunne klare å gro nye bein som kan erstatte tradisjonelle beinproteser, mens Kari Einarsen forklarte hvorfor sanksjoner mot den som mobber på arbeidsplassen er det viktigste virkemidlet for å bekjempe slik mobbing.

Alle de åtte la seg i selen for å forklare kompliserte forskningsfelter så godt som mulig for kresne dommere i løpet av de fire minuttene de ble tildelt.

NTNU-forsker vant første runde

Dommerne lot seg spesielt imponere av Armend Gazmeno Håti fra fakultet for naturvitenskap og teknologi ved NTNU i første runde. Også han forsker på hvordan man kan bruke celler fra kroppen for å danne nye bein. Fremgangsmåten er imidlertid forskjellig fra Gjerdes.

Han bruker nemlig nanoteknologi for å få nye bein til å vokse i et laboratorium. Ved å ta beinceller fra mennesket og kapsle dem inn i gelé fra tang og tare, har han klart å skape nye beinproteser som kanbrukes til å reparere bein som er utsatt for kompliserte brudd. Han håper å kunne erstatte metallimplantater når man opererer kompliserte beinbrudd.

Under presentasjonen kunne han vise en faktisk video filmet på nanonivå som viser hvordan beincellene siver inn i tanggeleen, og skaper seg "boliger" som stimulerer dem til å gro nye bein. Presentasjonen hans gikk rett hjem hos dommerne.

- For en grafikk, for en utstråling og for en evne til å få oss som kan ingenting om dette til å bli interessert. Det skal bli vanskelig å gjøre det bedre enn dette, utbrøt dommer Marit Moum Aune etter den første presentasjonen hans.

Han var den eneste som ble belønnet med tre seksere fra dommerne, den høyeste karakteren på poengskalaen.

Tre videre til gullfinalen

Da de første presentasjonene var over, var det tre forskere som skulle gå videre til gullfinalen, der de fikk seks minutter på å presentere sine prosjekter. Dette var nevnte Cecilie Gudveig Gjerde og Armend Gazmeno Håti. I tillegg gikk Jon Magnus Haga ved Universitetet i Oslo videre etter å ha fått et wildcard fra dommerne.

Haga forsker på hvordan man best mulig kan hjelpe personer som har vært utsatt for særdeles stressende situasjoner tilbake til hverdagslivet. Han har gjort omfattende undersøkelser blant Utøya-ofrene og deres familier. Konklusjonen er at det profesjonelle hjelpeapparatet som settes i gang etter slike hendelser ikke er det vitkigste for å få ofrene tilbake i hverdagslivet.

- Det viktigste er at familie og venner er der for å støtte dem som har vært utsatt for dette, og at de kan skape den tryggheten de ofte mangler. Det må vi lære av og bygge videre på, sa han i sin presentasjon.

I gullfinalen var det imidlertid liten tvil om at Gjerde hadde den mest forrykende presentasjonen, og hun høstet også mest applaus. I tillegg til pokal, heder og ære, fikk hun også et reisestipend til en verdi av 20 000 kroner for seieren.