Arbeidsgiverne kan vente seg tøffere krav fra helsearbeiderne i fremtiden. Det kan bli vanskelig å få turnusen til å gå opp. Sentio har utført en undersøkelse i Midt-Norge blant 724 studenter og elever innen helsefag.

Mindre enn 40 prosent kan tenke seg nattevakter. Bare to tredjedeler svarer at de er innstilt på å jobbe turnus. 17 prosent sier de ikke vil jobbe i helger i det hele tatt.

Mindre nattarbeid

– Dette viser hvor viktig det er at vi flytter fremtidens helseinnsats fra sengeposter til poliklinikk. Både pasienter og helsearbeidere ønsker helst å være hjemme om natten, sier Sveinung Aune, HR-direktør i Helse Midt-Norge.

Aune mener helsetjenesten har en stor utfordring i forhold til forventningene til helsestudentene.

– Vi må ta behovene deres på alvor og legge til rette for gode jobber, med et godt forutsigbart arbeidsmiljø. Vi må så fort som mulig slutte med minijobber der stillingsbrøkene er 15–20 prosent.

Men Aune legger seg ikke helt flat for forventningene. Han mener det trengs en dose realitetsorientering.

– Den sterke motviljen mot nattarbeid gir grunn til bekymring. Vi må prøve å påvirke studentene til et mer realistisk bilde av yrket de har valgt. Vi trenger medarbeidere som jobber natt også i fremtiden. Mange pasienter trenger omsorg hele døgnet, hverdag som helg.

- Mer på dagtid

– Det store flertall av nyutdannede må regne med å jobbe nattevakt. Behovet forsterkes av at mange får fritak for nattevakt av medisinske årsaker. I gjennomsnitt må man jobbe en nattevakt i uka, sier Knut Jørgen H. Rotabakk, foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund.

Det har vært en kraftig omlegging fra sengeposter til poliklinisk behandling ved St. Olavs Hospital de siste ti årene. Rotabakk mener det ennå er mulig å legge mer av arbeidet til dag – og kveldstid.

– Men nattevaktene blir man ikke kvitt. Skal man inn i et yrke som sykepleier, må man regne med nattevakter. Også i fremtiden vil pasientene bli syk om nattetid og befolkningen blir eldre.

- Klart signal

Knut Jørgen H. Rotabakk mener undersøkelsen er et klart signal til arbeidsgiveren.

– Tallene bekrefter det vi sier. Rekrutteringen blir vanskeligere. Derfor må arbeidsgiveren ta vare på dagens ansatte og stanse ødeleggingen av turnuser, med flere nattevakter, hyppigere helgevakter og økt bruk av deltidsstilling. Når under 60 prosent sier at de vil jobbe så ofte som hver annenhver eller hver tredje helg, er det et klart varsel, sier Rotabakk.

Spørreundersøkelsen tyder på at det blir vanskeligere for arbeidsgiverne å ha så mange ansatte i deltidsstillinger. Nesten 70 prosent av fremtidens arbeidstakere ønsker å jobbe mer enn 80 prosent i stillingsandel. En av fem sier at det er uaktuelt å jobbe mindre enn full stilling. Motviljen mot deltidsstillinger er størst blant menn.

Sentios spørreundersøkelse er utført på oppdrag for Helse Midt-Norge. 605 studenter fra fem læresteder og 122 elever fra helse – og sosialfagklasser ved 13 videregående skoler deltok.

- De vil få seg en overraskelse

Jordmor Helene Iversen er redd helsestudentene får seg en ubehagelig overraskelse i møte med arbeidslivet. Selv har hun bare 50 prosent stilling ved Kvinne- barnsenteret ved St. Olavs Hospital etter 23 år som sykepleier. De fleste vaktene er nattetid. I gjennomsnitt jobber hun omtrent annenhver helg. Hun tar ekstravakter og har nettopp klart å få et sykevikariat i Bjugn for å øke stillingsandelen sin.

Iversen forteller at det verste med deltidstillingene er uforutsigbarheten. Det er umulig å planlegge særlig mye, særlig i helgene. Hun er litt overrasket over å høre om forventningene til de fremtidige helsearbeiderne.

– Forventningene står ikke i stil med virkeligheten vi opplever. Men arbeidskraften deres vil nok bli enda mer etterspurt fremover. Derfor tror jeg det blir en svært krevende oppgave å legge opp turnusen. For folk kommer fortsatt til å være syke, uansett tid på døgnet, og kvinner kommer til å føde barn også om natten, sier Iversen.

Jordmor Helene Iversen er redd helsestudentene får seg en ubehagelig overraskelse i møte med arbeidslivet. Foto: Glen Musk