Foto: KJELL A. OLSEN

I forrige uke kunne Tuva Voll endelig flytte inn med mann og barn i det karakteristiske nybygget i Eventyrvegen på Charlottenlund. Det siste året har Hjem fulgt både planleggingen og byggingen av huset, som er tegnet av Tuvas designerbror og Norway Says-gründer Espen Voll. Og nå står den moderne og unike boligen der, med svart kledning og store vindusflater, trygt plassert mellom familiens gamle hjem og barndomshjemmet til Tuva og Espen. Ennå dominerer pappesker og maskeringstape de lyse rommene, men familien klarte ikke å vente lenger med å flytte inn.

BILDESERIE: Nytt og moderne på Charlottenlund

- Det er fire måneder siden vi flyttet ut fra vårt gamle hus, så nå var vi så klare, ler Tuva Voll. Kjøkkenet er det rommet i huset som er mest ferdig. Tuva skjenker kaffe i Porsgrund-kopper som broren hennes har designet, og plasserer dem på en knallgul Marimekko-duk som dekker Ikea-spisebordet. Til daglig driver hun butikken Unikko sammen med moren, hvor de selger nettopp finsk design. Gult er den eneste fargen som har fått boltre seg i det ellers nøytrale huset. Toalettet ved kjøkkenet har knallgule mosaikkfliser på vegg og golv, og overskapene på kjøkkenet er blitt like gule. - Jeg er i utgangspunktet litt redd for farger, i hvert fall på veggene, for de styrer gjerne alt det andre i et rom. Resten av huset er holdt i hvitt, så kan vi heller kjøre på med fargeklatter i form av små ting. Men vi ble altså enige om å ta inn en farge på kjøkkenet. Espen fikk velge farge, og da det ble gult insisterte jeg på at det ikke måtte bli sitrongult. Men så ble det litt sitrongult likevel, ler Tuva. Hun har forlengst lært seg å like fargen, og frykter ikke at den skal kræsje med julepynten.- Nei, nei! Jeg syns rødt og gult kan passe godt sammen. Se her, sier Tuva, og plasserer en knallrød Iittala mariskål på den gule duken. Kontrastene gjør at de fremhever hverandre på finurlig vis. - Litt mismatch er bare fint!

Husets hjerte

For det er på kjøkkenet det kommer til å dekkes til julemiddag for Tuva, mannen og de tre barna på 18, 19 og 21 år. - Vi er glade i å være på kjøkkenet. Jeg liker å lage mat, og jeg liker å bake. Vi blir ofte mange rundt bordet, og da sitter vi gjerne lenge. Vi har vært veldig bevisst på plasseringen av både kjøkkenet og spisebordet, forteller Tuva.Kjøkkenet har fått kronplassen i husets andre etasje, med store vindusflater som slipper dagslyset inn fra alle kanter. Alle som sitter rundt spisebordet kan nyte utsikten mot Frostalandet. - Målet vårt med hele huset har vært å skape store oppholdsrom med åpne løsninger, slik at vi kan utnytte lyset maksimalt. Og det jeg er blitt aller mest fornøyd med kjøkkenet, er faktisk utsikten, sier Tuva. Men det var også et mål å gjøre kjøkkenet funksjonelt. - Selv om Espen i utgangspunktet fikk frie tøyler, så har vi vært involvert og brukt lang tid på å få det så praktisk som mulig, forteller huseieren. Kjøleskapet, med doble dører og fryser, er bygd inn i veggen. Hyllene i skapet har «heis»-funksjon og kan heves og senkes etter behov. Vasken er utradisjonelt nok plassert på kjøkkenøya, mens gasskomfyren står på motsatt side.

Glemte gassen

Tilsynelatende veldig praktisk alt sammen, men det viste seg at de ikke hadde tenkt på alt: - Da kjøkken-produsenten Oddbjørn Rundton kom for å montere kjøkkenet, fikk han det meste på plass. Men så spurte han: Hvor har dere tenkt at gassen skal stå? I all omrokkeringen hadde vi rett og slemt glemt å sette av plass til gassbeholderen. Først tenkte vi på å sette den i kjelleren, men det er jo ikke lov til å oppbevare gass under bakken, så vi endte med å bygge en gasskasse på verandaen utenfor her. Og det ble jo faktisk vel så praktisk, fordi vi fikk mer skapplass på kjøkkenet, forteller Tuva, som absolutt foretrekker gasskomfyr framfor vanlig komfyr. - Vi har gasskomfyr på hytta, og maten blir alltid så mye bedre der. Nå kan det jo være fjellufta, da. Hehe. Men jeg innbiller meg at maten blir bedre fordi oppvarmingen går raskere. Dessuten er det rett og slett hyggeligere med gass.

Børstet stål

Alle hvitevarene på designkjøkkenet er fra Gaggenau, de fleste i børstet stål - et materiale som også dominerer arbeidssonen på kjøkkenet. - I starten var jeg veldig skeptisk til børstet stål på grunn av at det så kjapt blir merker på det, og jeg vil ikke gå rundt og være redd for alle flatene. Men han som installerte kjøkkenet sa at vi måtte begynne å bruke benkeplatene med en gang, lage riper først som sist! Så lærer vi oss nok å holde det rent, det er jo bare å lage seg rutiner og dra over kluten etter bruk. Med så åpne løsninger som vi har - stue og kjøkken egentlig er et eneste stort minglerom - så må vi uansett ha en viss orden. For å gjøre den jobben enklere har familien satset på masse skapplass, med overskap som strekker seg helt til taket og dype skuffer som rommer det meste. Kjøkkenet er det rommet i huset som familien har valgt å legge mest penger i, nettopp fordi det er husets allrom. - Så håper vi kvaliteten står til prisen. For her blir vi boende, ler Tuva.

Les også: Storebror tegner drømmehuset (20. mai 2008)

Les også: Bygger drømmehuset på Charlottenlund (21. mai 2008)

Foto: KJELL A. OLSEN
Foto: KJELL A. OLSEN
Foto: KJELL A. OLSEN