MÅLGRUPPE: Supertrimmere som her under Birkebeinerrittet er garantert intreressert i det nye verktøyet som måler intervallene mellom hvert hjerteslag. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

HRV-målinger er ikke helt nytt; i både Finland, Russland og Canada har det vært brukt aktivt i idrettsmiljøer en stund. Men i norsk sammenheng er det først i år at Olympiatoppen og idrettsforskere for alvor innser potensialet i målinger av intervallene mellom hjerteslag.

–HRV målinger gir en rekke tilleggsinformasjon til vanlig hvilepulsmålinger og antyder om kroppen er sliten eller om du har infeksjon i kroppen, kommenterer Espen Emanuelsen ved høyskolen i Nord-Trøndelag (HINT) som nylig har testet metoden på kvinnelige skiskyttere med oppløftende resultat.

For å unngå smell

Hovedfordelen ved å måle HRV er at det gir utøveren konkret tilbakemelding på hvordan kroppen fungerer. Ved å ta på seg pulsbeltet om morgenen og trykke seg fram til rett funksjon gjør klokken resten av jobben.

– Ofte stoler ikke utøvere på signalene kroppen sender ut. Er du litt hes en morgen er det greit å få følelsen bekreftet eller avkreftet gjennom en måling, og du trenger kanskje ikke oppsøke lege for å få svar, forklarer Espen Emanuelsen som selv har bakgrunn som langrennsløper med fem år på landslaget.

Som aktiv utøver opplevde 29-åringen selv å bli overtrent ved å kjøre seg for hardt med sykdom i kroppen. På et par måneder gikk han fra å være en av landets mest lovende utøvere med 16. plass i verdenscup, til å havne langt nede på lista i norgescup.

– Jeg hadde ikke noe konkret å forholde meg til og fulgte råd fra trenere om å kjøre på videre. Det gikk helt galt, jeg kom meg aldri etter den siste smellen, sier han ettertenksomt.

Fikk tenning

Når han hørte om HRV som treningsverktøy fikk han tenning med en gang. Etter å ha lagt sin egen skuffelse bak seg, håper Emanuelsen nå at forskningen forhindrer andre å gå på den samme smellen.

–Det er for mange som faller fra, sier Espen og peker på det store antallet som får kyssesyken, blir overtrent, trener med infeksjon i kroppen eller lider under for stor totalbelastning.

Verktøyet skal være interessant for alle som er interessert i å se på sin egen totalbelastning sammen med treningen.

MÅLGRUPPE: Supertrimmere som her under Birkebeinerrittet er garantert intreressert i det nye verktøyet som måler intervallene mellom hvert hjerteslag. Foto: Larsen, Håkon Mosvold