For en filmprodusent er det mye lettere å satse på en nyinnspilling av en gammel suksesshistorie. Det er svært tydelig i Hollywood nå som de økonomiske tidene er heller dårlige, skriver bransjebladet Hollywood Reporter.

Da studioet Warner Bros inviterte manusforfattere til å komme med forslag til prosjekter i februar, var faktisk åtte av ti innspill basert på en tidligere film. Det tegner et klart og tydelig bilde av trenden i Hollywood.

Det glade 80-tall

1980-tallet bidrar med flest titler. «Romancing the Stone», «Footloose», «A Nightmare on Elm Street», «Karate Kid», Robocop”, «The Big Chill», «Arthur» og «Ghostbusters» er bare noen av filmene fra det tiåret som nå blir nye.

– Hvis man prøver å få lagd en film nå, så kan man enten dytte en stein opp et fjell, eller så kan man dytte den på flat bakke. De fleste av oss vil heller dytte den på flat bakke, sier en studioprodusent, som i likhet med de andre kildene ønsket å være anonym, til bransjebladet.

Malen nå er å stadig lete etter filmer fra tidligere tider. Studioene ser etter filmer som er lette å lage, enten det dreier seg om juridiske eller kreative hindringer.

Også flere filmer fra slutten av 1990-tallet lages på nytt:

–90-tallet er fritt vilt, sier en produsent til Hollywood Reporter

Resignerte

Den nye trenden forklares selvsagt med økonomien. Å markedsføre en nyinnspilling er langt lettere enn å friste med en ny, ukjent film. Men ikke alle er helt fornøyde.

– Det kan være skadende for kreativiteten, men det er et ustoppelig pengetog, sier en studiosjef.

– Min arbeidsdag består nå av å lete gjennom databaser etter gamle filmer. Jeg bruker tiden min på å studere rettighetene til gamle TV-show. Det er slike ting jeg gjør nå, sier en annen – og resignert – produsent.