Foto: Foto: RICHARD SAGEN

- Møllenberg trenger både skolen og korpset, sier korpspappa Jon Raundalen.

Sterke reaksjoner

Adresseavisen omtalte i går rådmannens forslag til ny skolestruktur, og det er flere av forslagene som skaper storm. I notatet, som nå er ute på høring, er ett av alternativene at Bispehaugen og Kalvskinnet skole legges ned.Rådmannen skriver at Bispehaugen kan bli vanskelig å legge ned fordi det er et signalbygg, men legger til: «På den andre side er det i dag vanskelig å få utnyttet trehusbebyggelsen på grunn av den tette sammenhengen med skolegården».Bispehaugen skolekorps - som feirer 100-årsjubileum neste år - benytter i dag det ene av de tre trehusene ved skolen. De andre to huser blant annet to teatergrupper, en designer, idrettslaget Trond og natteravnene.

- Miljøskaper

Nå frykter korpset at en nedleggelse blant annet betyr at de må flytte fra det tradisjonsrike huset. - Jeg fikk, for å si det med en klisjé, kaffen i vranghalsen da jeg leste at det var vanskelig å utnytte husene. Hvordan kan de si det? Her syder det av liv, og for oss er dette huset svært viktig. Og korpset er en berikelse for nærmiljøet - bare tenk på alle loppemarkedene og hver eneste 17. mai vi bidrar til, sier Jon Raundalen. I går innledet han foreldremøtet i korpset med å oppildne resten av foreldregruppa til kamp. I tillegg til trusselen om mulig nedleggelse, er også manglende brannsikkerhet et spørsmål som ennå ikke er avklart. Også for et drøyt år siden risikerte korpset å måtte flytte. Den gangen var ett av alternativene å gjøre om husene til boliger.

- Forsøker å presse oss

- Vi føler at kommunen forsøker å presse oss ut herfra, og jeg synes det er trist. Vi er et av landets mest tradisjonsrike korps - med flotte meritter gjennom historien. Møllenberg trenger både skolen og korpset, fastslår Raundalen.

Da Adresseavisen besøkte Småbispan-huset i går ettermiddag, var huset fylt opp av små og store som spiste vafler, øvet - og forberedte seg til Løvenes Konge-forestilling. I andre etasje satt korpsets yngste klistret til en storskjerm som viste filmen «Løvenes konge», mens pappa Arnt Einar Andersen sørget for teknikken.

- Taper historie

- Alle korps har jo utgangspunkt i en skole, og hvis denne skolen legges ned, tror jeg at hundre års korpshistorie mister noe viktig. Våre tradisjoner - og huset vårt - er jo sterkt knyttet til Bispehaugen. Og vi rekrutterer mange av skolens elever. Når vi er ute og reiser er det alltid mange som vil snakke om Småbispan, og det sier litt om hva korpset har betydd, mener Andersen.

FAU-leder på Bispehaugen og tidligere Venstre-topp i Trondheim, Monica Rolfsen, er enig i at skolen og korpset er nært knyttet til hverandre. Hun mener at kommunen i stedet for å legge ned skolen, bør bruke de 20 millionene det koster å rehabiliter trebygningene, slik at de kan brukes til tilflyttende elever og kulturtilbud som i dag.

Må unngå studentghetto

- Det har lenge vært tverrpolitisk enighet om at man vil motarbeide en studentghetto på Møllenberg. Dersom skolen legges ned, er det imidlertid helt sikkert at det ikke er flere barnefamilier som flytter til dette området. At det er få barnefamilier på Rosenborg Park og Nedre Elvehavn kan endre seg hvis boligprisene går ned, tror Rolfsen.

Opprørt Engasjerte korpsforeldre på Bispehaugen er klare til å kjempe for skolen og det tradisjonsrike huset de holder til i. Foto: Foto: RICHARD SAGEN
Foto: Foto: RICHARD SAGEN