- Dette er opptak som vi anser som svært egnet til å brukes til utpressing, sier politiadvokat Marianne Høyer ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Det store bevismaterialet som politiet har sikret seg viser at alle opptakene starter idet kundene ankommer rommet til de prostituerte, og filmingen pågår helt til mennene forlater stedet. Ingen av mennene vet på det tidspunktet hva de blir utsatt for.

- Jeg kjenner ikke til at dette skal ha skjedd i Trondheim tidligere, sier Høyer.

40-50 filmer

Det politiet beskriver som et «betydelig antall opptak av den seksuelle kontakten» ble oppdaget da tre rumenere ble pågrepet og varetektsfengslet for hallikvirksomhet fredag i forrige uke.

Mellom 40 og 50 filmer ble beslaglagt av politiet. De har ennå ikke gått igjennom hele materialet.

Den 29 år gamle kvinnen og de to mennene på 26 og 32 år skal etter det Adresseavisen erfarer ha fremmet andres prostitusjon på Byåsen og i Stadsing Dahls gate i Trondheim. Den siktede kvinnen står som leietaker på en leilighet i Karolinerveien. Denne adressen skal en annen utenlandsk kvinne ha brukt til å annonsere salg av seksuelle tjenester på internett. Politiet har beslaglagt en minnepinne med sexbilder av den prostituerte kvinnen i denne leiligheten.

Vil prate med sexkunder

Politiet jobber med tre teorier som kan være årsaken til det store antallet sexfilmer:

  • Hallikene filmer de prostituerte for å overvåke dem.

  • Opptakene blir gjort for at kvinnene skal føle seg trygge.

  • Opptakene blir brukt til å presse kunder for penger.

Politiet ønsker nå å komme i kontakt med menn som kan ha blitt utsatt for trusler og press om penger fra noen.

- Vi kan selvsagt ikke utelukke noen av teoriene, men for oss virker det som om opptakene er gjort for å presse sexkundene. Det er viktig for oss å komme i kontakt med dem som kan ha blitt utsatt for dette, sier Høyer.

Hun åpner samtidig for å ta hensyn til dette i den videre saksbehandlingen når det gjelder kundene som har kjøpt sex.

- For oss er det i utgangspunktet viktigere å komme til bunns i saken enn å bøtelegge noen for kjøp av seksuelle tjenester, understreker hun.

- Kan politiet identifisere mennene ut fra sexfilmene?

- Det ønsker vi ikke å kommentere, sier Høyer.

Siktelsene kan bli utvidet

Ifølge politiet har de tre rumenerne drevet hallikvirksomhet i flere byer i Norge. En av de prostituerte som er tilknyttet de siktede har et mobilnummer som er registrert på en adresse i Bergen. Den siktede kvinnen skal ha mottatt pengeoverføringer fra denne prostituerte mens hun bodde der.

Kvinnen og de to mennene har også vært i flere andre europeiske land, ifølge politiet. Politiadvokat Høyer forteller at de samarbeider med Europol for å avdekke nettverket til de tre siktede, og for å finne ut om det har foregått slik virksomhet også i andre land.

- Vi vurderer fortløpende om vi skal utvide siktelsene til også å omfatte organisert kriminalitet og menneskehandel. Vi har stort fokus på denne etterforskningen.

Flere pågripelser

På grunn av den pågående etterforskningen ønsker ikke politiet å utdype bakgrunnen for en eventuell utvidelse av siktelsene. Høyer utelukker ikke flere pågripelser i saken.

Advokat Tone Nilsen Skålevik er forsvareren til den 32-årige rumeneren. Hun sier til Adresseavisen at hun ikke er kjent med opplysningene om de skjulte opptakene.

De tre rumenerne er varetektsfengslet frem til 27. juli.

Én kvinne og to menn skal ha fremmet andres prostitusjon fra Byåsen og i Stadsingeniør Dahls gate i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold