Politiet i Sør-Trøndelag fikk klokken 01.09 natt til torsdag melding om hærverk på Nidarosdomen.

- En melder observerte tre ungdommer som kastet en stein eller lignende gjennom ruter på kirka, sier operasjonsleder Rune Brandmo.

- Sint og lei meg

Direktør for Nidarosdomens restaureringsarbeider, Steinar Bjerkestrand, er skuffet.

- Jeg blir sint, men aller mest lei meg. Dersom du arver et kunststykke fra oldemora di vil du vel ikke slå det i stykker? spør han retorisk.

Vinduene, som er av blyglass, var en gave til Nidarosdomen og folket i 1930. De vil være kostbare og arbeidskrevende å reparere.

- Vi kommer til å anmelde dette til politiet. Jeg håper at de som har gjort dette blir tatt, og at de kan vente seg klekkelige bøter, sier Bjerkestrand.

Viser syndere

Det er ett av glassmaleriene i rosevinduet på vestsiden av kirka som er knust. Rekken av glassmalerier skal illustrere inngangen til paradis og synderne som blir dømt til evig undergang. Glassmaleriet som er knust viser bilde av en av synderne, og står sånn sett i stil med de som har gjort handlingen.

- Det er utforståelig at noen kan ha glede eller interesse av å gjøre noe slikt. Jeg tror ikke de skjønner hva de har gjort, sier Tora Samset, fungerende biskop i Nidaros bispedømmekontor.

De tre ungdommene la på sprang fra stedet og gjemte seg blant øvrige folk på byen. På grunn av VG-lista-konserten befant det seg mye folk i byen, og det ble vanskelig å finne de tre.

- Men det der er et kostbart, og merkelig hærverk. Det er omfattende å bytte vinduer i Nidarosdomen,  og jeg skjønner ikke at noen har glede av noe sånt, sier Brandmo.

Ønsker tips

Kirkevergen er varslet, og skadene vil bli undersøkt i løpet av torsdagen.

- Vi håper de som har gjort dette vil ta ansvar og melde seg, sier Samset.

Ungdommene ble observert på avstand, og politiet har dermed ikke noen fullgod beskrivelse.

- Så dersom noen har observert noe er vi interessert i tips, sier Brandmo.