«Sammen» er en av to utstillinger som skulle åpnet ved Trondheim Kunstmuseum fredag kveld, men som ble avlyst på grunn av en bombetrussel.

Det internasjonale utstillingen utforsker det menneskelige fellesskapet i en tid preget av kulturelle motsetninger og konflikter. 22. juli 2011 er et klart og utilslørt utgangspunkt for de spørsmål som stilles.

- Det er på ett vis en utstilling som kan ses på som en reaksjon på 22 juli, sier direktør Pontus Kyander ved kunstmuseet til adressa.no.

Trondheim Kunstmuseum skriver i en pressemelding at de kommer til å avholde de planlagte «artist talks» klokken 13 lørdag. Dersom museet ikke er tilgjengelig vil de finne et alternativt sted.

- Ingen nasjonal kultur

«Sammen» søker etter andre fellesskap enn de basert på nasjon eller etnisitet. Kyander har kuratert utstillingen, og har invitert en rekke kunstere fra land som Finland, Russland, Tyskland, Sverige, Brasil, Albania, Korea og Norge.

- Vårt svar er at det finnes ingen nasjonal kultur, at alt har vokst ut fra de samme røtter. Vårt museum skal ikke hylle det nasjonale. Vi skal vise det som skjer i norsk kunstliv, men det skal knyttes til det som skjer utenfor Norge, sier han.

Krigskunst av Goya

Trondheim Kunstmuseum har i trekvart år holdt dørene stengt for å gjøre en omfattende renovering av det 80 år gamle bygget. Utstillingsåpningen i kveld, som i tillegg til «Sammen» består av 19 trykk med temaet krig av den spanske kunstneren Francisco Goya, skulle også vært en gjenåpning av bygningen.

Les også: Goya og krigens gru

Kyander, som har ledet renoveringen, har tatt bygningen tilbake til 1920-tallets nyklassisisme. Blant de mer drigste endringene, er en dyp rosa farge brukt i fojaeen, som kontrast til de hvite veggene.

Utstillingen «Sammen» og motivene fra serien «Desastres de la guerra» skulle åpnet klokka 19 fredag kveld. I stedet flyttes utstillingsåpningen til lørdag. Tidspunkt vil bli kunngjort på museets hjemmeside og via Facebook.