Administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs Hospital, sier sykehuset jobber for å få etablert et PET-tilbud i løpet av første halvår av 2013. - Vi har ikke noe annet valg enn å lykkes, sier han. Foto: GLEN MUSK

- Vi setter veldig stor pris på gavene, men to maskiner gir oss mange utfordringer, både med tanke på plassering og videre drift. Dette medfører at tilbudet kommer senere i gang en planlagt, sier avdelingssjef Edmund Søvik ved St. Olavs Hospitals avdeling for radiologi.

I mars ga milliardæren Trond Mohn en PET-MR scanner i gave til St. Olavs Hospital, og i går varslet Sparebank1 SMN at de snart er i mål med å samle inn penger til en annen variant, PET-CT-scanner.

– Fagmiljøet føler seg overrumplet etter at de fikk en PET-MR-scanner. Det vil bli tungt å starte opp fra bunnen av med to vidt forskjellige PET-maskiner, og vi vil ikke klare å drifte parallelt i første omgang konstaterer avdelingsoverlege Harald Johnsen ved St. Olavs Hospitals avdeling for nukleærmedisin.

Frykter ett års utsettelse

Johnsen hevder at ledelsen ved St. Olavs Hospital så vidt har begynt planleggingen av lokaler til PET-scannerne, og at oppstarten av et tilbud derfor vil bli utsatt for store forskyvninger.

– Vi var godt i gang med å planlegge for en PET-CTscanner, men nå risikerer vi at PET-tilbudet blir forskjøvet med inntil ett år, sier han.

Avdelingssjef Søvik understreker at fagmiljøet ved St. Olavs Hospital ser frem til å få kreftscannerne, men han tviler, i likhet med Johnsen, på at sykehuset har kapasitet og kompetanse til å sette i gang pasientundersøkelser det første året.

– Vi ønsket en PET-CTscanner for å bygge opp et godt krefttilbud i Midt-Norge. Mange ser også frem til å få en PET-MR. Den vil gi oss mange forskningsmuligheter, men legene må kunne bruke den også, sier han.

Overlege Johnsen mener sykehuset kun burde fått en PET-CT-scanner nå.

– Etter at vi hadde bygd opp kompetansen vår, ville det vært naturlig og tatt et skritt videre til en PET-MR-scanner. Det er verd å merke seg at de få sykehusene i verden som hittil har anskaffet en PET-MR-scanner alle har lang og solid erfaring med PET-CT, sier han.

Innrømmer utfordringer

Administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs Hospital, innrømmer at sykehuset står overfor flere utfordringer i prosessen, men mener likevel at de vil komme i mål uten vesentlige oppstartsforskyvninger.

– Vi har laget et internt prosjekt der en arbeidsgruppe jobber med å utarbeide en fremdriftsplan. Denne skal legges frem for styret den 15. september, og vil inneholde bygningsmessige løsninger, kompetansebehov og en samarbeidsavtale med Universitetssykehuset i Nord-Norge og Haukeland universitetssykehus om levering av radioaktive isotoper, sier Kvernmo.

Han håper at St. Olavs Hospital får etablert tilbudet, som vil gjøre Midt-Norge ledende innen kreftdiagnostisering- og behandling, allerede i første halvår av 2013.

– Det mest krevende er å heve kompetansenivået, og vi må også diskutere driftskostnader. Men det vil komme under budsjettprosessen. Når Trond Mohn og næringslivet i Trøndelag har stilt opp for å gi oss et PETtilbud, da har vi ikke noe annet valg enn å lykkes. Noe annet vil være skandaløst, sier Kvernmo.