Adressa.no har fått tilgang på en epost fra en forelder ved Birralee International School i Trondheim, som er spredt til 15 foreldre i årsklassen.

- Svært uheldig

- Eposten er full av faktafeil, og det er svært beklagelig at slik desinformasjon blir spredt, sier overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Sørbye er overlege ved avdeling for klinisk patologi. Han ser kvinner med celleforandringer hver dag, og møter kvinner med kreft hver måned. Overlegen mener det er særlig uheldig at dette skjer nettopp i Sør-Trøndelag, som fra før har lavest vaksinedekning i Norge.

Adressa.no har vært i kontakt med avsenderen, som ikke ønsker å kommentere saken.

Dette hevder avsenderen av eposten:

Påstand: Det finnes ingen forskning som beviser at vaksinen hindrer livmorhalskreft.

Sørbye: Skal man la være å behandle kvinner med forstadiet til kreft? En nordisk studie ble avsluttet etter to år fordi vaksinen hadde så god effekt at man valgte å vaksinere  placebogruppen også. Gruppen blir fulgt opp for å se langtidseffekten av vaksinen.

Påstand: Det finnes over 100 ulike former for HPV, vaksinen stopper bare to- fire varianter av viruset.

Sørbye: HPV 16 og 18 er de mest aggressive typene, og årsak til 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft. Gardasil som brukes i Norge dekker disse to, og i tillegg de to variantene som forårsaker nesten alle typer kjønnsvorter. Celleprøver har begrenset effekt når det gjelder å forebygge kreft hos unge kvinner.

Påstand: Diett og kosthold er nøkkelen til å unngå HPV og livmorhalskreft.

Sørbye: Dette er tull og tøys. Du kan ikke spise gulrøtter og salat, og tro at du kan unngå HPV. 70 prosent vil få HPV én eller flere ganger i løpet av livet.

Påstand: HPV-vaksinen har ført til 100 dødsfall, 500 kvinner har fått varige skader og totalt 5000 jenter har fått bivirkninger av vaksinen.

Sørbye: Disse tallene tilbakevises, via Information made beautiful. Det er ingen rapporterte dødsfall hvor man har funnet en årsakssammenheng med Gardasil. De som har fått bivirkninger er enten friske eller i bedring.

- Vaksinen redder liv

Rundt 300 får livmorhalskreft hvert år, og 80-100 dør.

Det er HPV 16 og 18 som er mest aggressive, og er årsak til 70 prosent av livmorhalskreft. HPV er årsak til celleforandringer i livmorhalsen, som uten behandling kan utvikle seg til kreft.- Vaksinen beskytter nettopp mot disse to mest aggressive HPV-typene, og i tillegg får også kvinnen beskyttelse mot HPV 6 og 11, som er årsak til kjønnsvorter.

Kjønnsvortene kan dukke opp på kjønnsorganene, rundt anus og i tunge/svelg. - Man kan pensle eller etse dem bort, men HPV kan ligge lokalt i slimhinnene der det ikke er synlige vorter, og så lenge viruset er tilstede kan nye kjønnsvorter dukke opp igjen, sier Sørbye.

Foreldres ansvar

- Uansett hva foreldrene velger når det gjelder HPV-vaksine tar de på seg et ansvar. Det medfører et ansvar å takke ja, men det medfører et større ansvar å takke nei. Foreldrene bør sette seg godt inn i fordeler og ulemper med vaksinen.

- HPV-vaksinen gir 50 % beskyttelse mot celleforandringer, 70 % beskyttelse mot livmorhalskreft og 90 % beskyttelse mot kjønnsvorter. Det vil være kvinner som får celleforandringer selv om de har tatt HPV-vaksine. Det vil være kvinner som får livmorhalskreft selv om de har tatt HPV-vaksine. Det vil være kvinner som får kjønnsvorter selv om de har tatt HPV-vaksine, men det vil være færre enn hvis de ikke hadde tatt vaksinen, sier Sørbye.

HPV 11 og 6 er årsak til kjønnsvorter. Ca 10 prosent av norske kvinner har fått behandling for kjønnsvorter.