Bare ved St. Olavs Hospital er det 15 uventede dødsfall og 47 hendelser som har medført betydelig skade hittil i år. Totalt har det vært 1034 uønskede hendelser som involverer pasienter hittil i år ved sykehuset.

Jonas Gahr Støre åpner onsdag en internasjonal konferanse om pasientsikkerhet i Trondheim. Han hadde ikke anledning til å kommentere pasientskadene ved St. Olavs Hospital tirsdag kveld, men uttalte seg på generelt grunnlag om viktigheten av et økt fokus på pasientsikkerheten ved landets helseforetak.

Han mener at en helseminister må kunne garantere forbedringer innen pasientsikkerheten ved norske sykehus.

– Ved en utsatt fase av livet, når du er pasient og når din helse er i andres hender, da skal behandlingen være sikker. Det er helt naturlig å fokusere på pasientsikkerheten. Særlig fordi sykdom er risiko, det å bli behandlet er risiko, sier Støre.

Ser på konkrete områder

Han påpeker at en helseminister ikke kan garantere mot skader, uhell og død ved en helseinstitusjon, men at han må kunne garantere at myndighetene gjør alt de kan for å forbedre sikkerheten ved sykehusene.

– Vi kan ikke lage en tidslinje mot null, men vi kan hele tiden ta tak i det som ikke fungerer og forsøke å gjøre det bedre. Det mener jeg ligger grunnleggende til for at vi skal ha et helsevesen vi har tillit til.

– Er det noen konkrete områder du mener det er særlig viktig å se nærmere på innen pasientsikkerhet?

– Planen som er utarbeidet har pekt ut noen områder hvor det egner seg å fokusere innenfor kirurgi, skader, fall og riktig medisinering. Det er kloke, faglige valg, som både er viktig og som gjør det er mulig å identifisere tiltak for å bedre sikkerheten, sier Støre.

– Brutal kilde til læring

Støre mener det er naturlig at han tar turen til Trondheim for å delta på den nasjonale pasientsikkerhetskonferansen.

– Det er lansert en pasientsikkerhetskampanje, og det mener jeg er min jobb å støtte til det arbeidet som gjøres i forhold til dette. Det er mange positive fortellinger fra helsevesenet, og denne konferansen bidrar til å løfte frem dem. Så må det være et mål at vi må lære av dem i andre deler av systemet også.

Han påpeker at det er innført er en brutal åpenhetskultur ved konferansen, og den løfter frem tilfellene hvor det går galt.

– Det er viktig at det blir rapportert, ikke underrapportert og riktig. Også er det en brutal kilde til læring, sier Støre.

1242 uheldige hendelser siden juli

Siden juli i år er 1242 uønskede hendelser meldt inn til det nasjonale Kunnskapssenteret. 38 av de 700 ferdig analyserte sakene gjelder dødsfall som involverer uønskede hendelser.

Fra og med 1.juli, skal helsepersonell melde ifra om uønskede hendelser til Kunnskapssenteret (Nasjonal enhet for pasientsikkerhet). De alvorligste hendelsene rapporteres fremdeles videre til Helsetilsynet.

Tidligere har det kommet omlag 2000 slike meldinger hvert år. Dette har man imidlertid ment har vært for lite i forhold til antatt omfang uheldige hendelser, og det nye systemet med anonyme meldinger er ventet å skulle føre til et høyere antall.