- Vi har klaget til Maja Eiendom både muntlig og skriftlig tre ganger. Forrige uke sendte vi skriftlig e-post til daglig leder Lisbeth Glørstad Aspås. Hun svarte at hun skulle ta kontakt med prosjektleder, og siden hørte vi ikke mer. Men spetakkelet startet som vanlig klokka 08.00 påfølgende søndag.

Det sier Øystein Johnsen, som er nærmeste nabo til Nedre Humlehaugen på Ranheim, der Maja Eiendom har 250 nye boliger under oppføring.

Toppet seg sist helg

Ifølge Johnsen starter arbeidsdagene klokka 06.30 på hverdager, klokka 07.00 lørdager, og i 08-tida søndager.

- Det varierer når de avslutter, men 19-tida er mest vanlig.

Sist søndag var det kona til Johnsen som mistet tålmodigheten.

- Vi våknet klokka 08.00. Da ringte kona til daglig leder i Maja Eiendom for å få slutt på bråket, men vi fikk ikke kontakt før klokka 10.00, sier Johnsen.

- Reparerte stoppekran

Daglig leder Lisbeth Glørstad Aspås tok kontakt med entreprenøren, og fikk forklart at feil på en stoppekran var årsak til at arbeiderne jobbet denne søndagen.

- Den måtte repareres fordi det var overlevering av boliger neste dag. Det er ikke kjent for meg at det pågår helgejobbing på Nedre Humlehaugen. Prosjektleder i Teknobygg, som har totalentreprisen og ansvar for dette, har forsikret meg om at arbeidstidsbestemmelsene blir overholdt. Byggeprosjektene er også i rute, sier Glørstad Aspås.

Hun erkjenner at hun har mottatt klager fra en nabo på Nedre Humlehaugen, og beklager ulempene byggearbeidene påfører naboer. Hun påpeker samtidig at en barnehage er under oppføring i samme område, og at naboene kan ha hatt problemer med å skille hvilket prosjekt støyen kommer fra.

- Vet om to helger

I sitt svar til Øystein Johnsen, sier hun at Teknobygg kun er kjent med to tilfeller av helgearbeid, og at alle underentreprenører skal være grundig informert om regler for helgearbeid.

Johnsen stiller seg undrende til dette og har følgende tilsvar:

«Dersom kjøring av dieseldrevet lift i høyden og montering av brannstiger med slagbor midt i kirketida må til for å utbedre vannledninger, foreslår jeg at dere finner andre underleverandører, for da er kompetansen skremmende lav. Uavhengig av hva lovverket sier må dere dessuten kunne ta hensyn til at det bor folk i nabolaget og at det å bli vekket i 7-8-tida hver eneste helg sliter på helsa!»

- Jeg våkner automatisk klokka 06.00 om søndager og lukker vinduene for å høre minst mulig. De jobber med alle typer anleggsmaskiner, det er gravemaskiner og boring og during fra en dieseldrevet og motorisert lift. Totalt sett lager alt anleggsustyret et forferdelig bråk, sier Johnsen.

- De få gangene det er stille, sitter jeg bare og venter på at støyen skal starte igjen. Det er slitsomt.

Øystein Johnsen forteller at han har ringt politi flere ganger og meldt fra om brudd på helgefreden.

- Sist søndag dro vi ned for å anmelde Maja Eiendom, nærmest i affekt, men fikk beskjed om å komme tilbake på en hverdag. Vi er slitne, og nå krever vi at de i det minste holder seg innenfor vedtektene om helligdagsfreden.

Lov om helligdager

Helligdagsfreden er beskyttet av egen lov. Søndager kommer inn under lovens bestemmelser og det betyr at det skal være stille hele døgnet. Snekkerarbeid og annet arbeid med støy antas å være i strid med loven inntil kl 13.00. Unntatt er nødvendig reparasjon- og vedlikeholdsarbeid.

- På 17.mai holdt de på, og også under en konfirmasjonslørdag i mai. Det var boring og bråk, og jeg ble så irritert at jeg ringte formannen i firmaet. Ifølge ham hadde de rett til å begynne kl 08.00, og jeg skulle være glad de ikke startet tidligere.

Johnsen forteller at naboene fikk et varsel i oktober 2011. I dette skrivet står det:

«Vi vil i hovedsak ha arbeidstid fra 07.00-16.00, men det vil forekomme både overtid og helgearbeid i perioder. Vi ser ikke for oss sene kvelder som vil være sjenerende for dere som bor i nabolaget.»

- Nå har det de kaller for «periode» blitt et helt år, hevder naboen.

Leder Krister Jacobsen i Teknobygg forklarer skrivet slik:

- Det betyr at vi forsøker å jobbe på hverdager. På dette prosjektet hadde vi utfordringer med grunnforholdene, og dette har i sin tur gitt forsinkelser og knappere tid for å ferdigstille boligene. Det har medført at vi har jobbet lørdager siden påske for å bli ferdige.

- Forholder oss til loven

Jacobsen sier at loven blir fulgt.

- Vi forholder oss til norsk lov. Men jeg tror vi tolker det ulikt. Etter klokka 19.00 lørdag skal det være stille, ellers er lørdag arbeidsdag i henhold til lov om helligdagsfred.

Ifølge Jacobsen har det vært peling to lørdager i mai, arbeider 1. mai og også to søndager i september. Jacobsen har undersøkt med sine entreprenører og underentreprenører og avviser at det skal ha vært flere søndager med arbeid på byggeprosjektet.

- Vi skjønner det kan være plagsomt å bo i nærheten av en byggeplass, og beklager ulemper vi påfører naboer. Spesielt sist søndag. Vi ønsker å ta hensyn til naboene, sier Jacobsen.

Ifølge Jacobsen er man nå i gang med byggetrinn 2 i prosjektet, og han sier naboene også må regne med helgearbeid fremover.