Det var tirsdag morgen at Politiets Sikkerhetstjeneste pågrep en 38-åring fra Sudan i sitt hjem i Trondheim. Mannen er siktet for flyktningspionasje. Onsdag skrev adressa.no at mannen var ansatt i Trondheim kommune. Torsdag opplyser kommunen at ansettelsesforholdet opphører umiddelbart, som følge av siktelsen.

- Det er ubehagelig at slikt skjer. Vi overlater nå saken til politiet, sier kommunaldirektør for organisasjon Elin Rognes Solbu til adressa.no.

Mister datatilgang

38-åringen har en tid jobbet i helse- og omsorgssektoren i byen. Ifølge Solbu har mannen vært tilkallingsvikar.

- Siden han har vært tilkallingsvikar så opphører det arbeidsforholdet umiddelbart. Han vil ikke bli tilkalt så lenge saken pågår.

Kommunaldirektøren sier også at dersom mannen hadde vært fast ansatt så ville han ha blitt suspendert inntil videre. Lederen for sudanerens enhet, er orientert om spionsiktelsen og pågripelsen av ham. Lederen har ifølge Solbu ingenting å utsette på mannens arbeidsforhold.

38-åringen har, i kraft av jobben, hatt tilgang til kommunens epostsystem. Han har også kunnet bruke et digitalt journalsystem.

- Han har hatt begrenset tilgang til informasjon om helseopplysninger, sier Rognes Solbu.

Datatilgangen til mannen er nå stengt. 38-åringen hadde kun mulighet til å gå inn i personalopplysningene til brukere ved sin enhet.

- Han har ikke hatt tilgang til systemet for resten av kommunen, sier kommunaldirektøren.

Fremstilles for fengsling

Klokken 13.00 torsdag ettermiddag blir 38-åringen fremstilt for fengsling i Oslo tingrett. Retten har oppnevnt advokat Trygve Staff som forsvarer. Sudaneren mener imidlertid at han ikke trenger en forsvarer. Han anser seg som uskyldig.

- Siktede er av den klare oppfatning at han ikke har behov for advokat. Han sier han vil klare seg selv. Situasjonen er litt spesiell, sier Staff til adressa.no.

Kommunaldirektør Elin Rognes Solbu opplever spionsaken som ubehagelig. Foto: KIM NYGÅRD