Trondheim kommune ga fire arkitektfirma i oppdrag å levere forslag til hvordan en permanent hverdagsscene og møbelserie kunne se ut på Torvet i Trondheim.

- Juryen skal ta en beslutning og levere en innstilling. Det vil være et viktig bidrag for oss, sier prosjektleder Merete Kvidal i «Torvet i Trondheim».

De fire bidragene har fått følgende navn: «Hjertet av Trondheim - rom for fellesskap», «De nye fuglene på Torvet», «Bruksmønster» og «Piece of cake».

- Spennende materialer

Prosjektet er en del av prosessen med å fornye Torvet i Trondheim. Midtpunktet i Midtbyen har lenge vært et omdiskutert tema siden bystyret i 2011 vedtok å stenge Torvet for motorisert ferdsel. I dag er det kun bussene som går i Munkegata. Formålet med å fornye Torvet er å styrke bylivet i Midtbyen ifølge prosjektgruppen.

- Jeg synes det er spennende materialer i alle fire forslagene. Noen har spektakulære element, mens andre har valgt andre løsninger. Alle har noe som vi kan bruke, sier Kvidal.

Fire leverte bidrag

«Torvet skal opparbeides til et sted som innbyggerne i Trondheim er stolte av og bruker aktivt i dagligliv, kulturliv og fest» står det i prosjektbeskrivelsen.

Allerede førstkommende fredag faller avgjørelsen. Da vil de fire bidragsyterne få vite hvem juryen falt mest for når juryens leder, Lin Skaufel, presenterer vinneren på Bytorget.

Dette er de fire bidragsyterne:

•  AART Architects / BSAA Urban lab•  Askim/Lantto Arkitekter AS / Dronninga Landskap AS•  HUS Arkitekter AS / Multiconsult•  Reiulf Ramstad Arkitekter AS / landskapsarkitekt Thorbjörn Anderson.

Designkonkurransen gikk ut på å levere forslag til en permanent hovedscene som skal plasseres på sørvestre kvadrant, altså rett utenfor kjøpesenteret Trondheim Torg. I forslaget skulle det også være design for benker, bord, lyktestolper og andre bymøbler på Torvet.

- Det har vært en særdeles vanskelig oppgave for bidragsyterne. Vi ønsker en råflott scene som kan bli et byikon samtidig som den skal være praktisk. Det er ei skikkelig nøtt, beskriver Kvidal. Hun er overbevist om at det finnes elementer i flere av bidragene som kan føre til nye ideer i siste fase av planleggingen.

Politikerne bestemmer i januar

6. juni i år ble det arrangert en åpen dag på Torvet hvor byens befolkning kunne delta med innspill. Prosjektgruppen har også fått inn hundrevis av forslag fra borgere og fagmiljø på sine nettsider.

- Vi har gjennomgående fått tilbakemeldinger om at det er etterlengtet med sitteplasser hvor man ikke er en del av et serveringstilbud, sier Kvidal.

I løpet av november skal prosjektgruppen være ferdig med en rapport om hvordan det nye Torvet skal se ut. Rapporten skal være grunnlag for politisk beslutning i januar neste år.

- Vi vil sette oss ned med vinneren og også se om det er noe i forslagene som ikke vant som det kan være verdt å ta med seg. Den politiske avgjørelsen vil ikke skje før på nyåret, sier hun.

Dersom man ønsker å ta en nærmere titt på de fire forslagene til permant scene og bymøbler er de utstilt i plansjeform på Bytorget i Erling Skakkes gate 14 i Trondheim sentrum.

«De nye fuglene på Torvet» ønsker benker og bord i nærheten av scenen. Foto: PROSJEKTET TORVET I TRONDHEIM
Dette forslaget har fått tittelen «Hjertet av Trondheim - rom for fellesskap». Foto: PROSJEKTET TORVET I TRONDHEIM
«Hjertet av Trondheim - rom for fellesskap» ser for seg en spesiell vinterinnredning på Torvet. Foto: PROSJEKTET TORVET I TRONDHEIM
«Hjertet av Trondheim - rom for fellesskap» har designet noen fargerike bymøbler. Foto: PROSJEKTET TORVET I TRONDHEIM
«Hjertet av Trondheim - rom for fellesskap» sitt forslag til permanent scene. Foto: PROSJEKTET TORVET I TRONDHEIM
Dette designet har fått navnet «Bruksmønster». Foto: «Hjertet av Trondheim - rom for fellesskap».
«Bruksmønster» vil gjerne ha scene og møbler i samme materiale. Foto: PROSJEKTET TORVET I TRONDHEIM
Arkitektene bak dette designet har kalt prosjektet «Piece of cake». Foto: PROSJEKTET TORVET I TRONDHEIM
«Piece of cake» vil gjerne ha en ganske høy scene. Foto: PROSJEKTET TORVET I TRONDHEIM