Torsdag 18. oktober var Trondheim bydrift i parken utenfor Vår Frue kirke for å rydde opp. De tok med seg en del utstyr og klær som skulle vise seg å tilhøre romfolket. Det har fått bystyrerepresentant Jo Skårderud (Rødt) til å se rødt.

- Romfolket var og stelte seg i nærheten da dette skjedde. De ble vitne til at telt, soveposer og klær ble lempet inn i en bil. De ba om å få det tilbake, men skal ha blitt ledd av. Hvis dette stemmer er det nedverdigende, sier han til Adressa.no.

- Trist sak

Klærne og utstyret var gitt til romfolket av blant annet organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe». De hadde samlet inn og delt ut utstyret to dager før det ble fjernet av Trondheim bydrift.

- Det er en veldig trist sak. Dette kunne vært håndtert på en mye bedre måte, sier leder Tone Busch i «Hjelp oss å hjelpe - Trøndelag».

Hun fikk telefon samme dag og ble informert om at romfolket skal ha protestert da kommunens ansatte ikke ga utstyret tilbake.

- En eldre mann hadde bedt om å få beholde soveposen, men de skal ikke ha tatt hensyn. De skal ha snudd ryggen til romfolket. Det blir veldig feil i mitt hode, sier Busch.

- Må be om unnskyldning

Skårderud beskriver situasjonen som prekær da de trenger vinterklær nå som været er så kaldt.

- De har et telt, og de sover i biler. De har fått noen klær nå, men det var ganske ille en stund, sier han.

Nå ønsker bystyrerepresentanten at noen erstatter eiendelene som ble fjernet fra parken.

- Om det er kommunen eller Trondheim bydrift er ikke det viktigste. Men de må erstatte gjenstandene og be om unnskyldning. Det er vanlig folkeskikk, presiserer han.

- Vil anmelde saken

Det er ikke på det rene hvor lenge romfolket var borte da eiendelene ble tatt. Kommunen hevder det var flere timer, mens romfolket mener det en liten stund mens de holdt på med morgenstellet. Ifølge Skårderud er det uenighet mellom kommunen og romfolket om hvor lenge romfolket var borte da eiendelene ble tatt.

- Jeg håper bydrift gjør det riktige og ordner opp med en gang. Hvis ikke må vi ta det videre, sier Skårderud, og opplyser at han vil politianmelde saken.

- Håndtert som søppel

Produksjonssjef Ola Kviteng ved idrett, park og skog i Trondheim bydrift bekrefter at det var ansatte som tok med seg det de anså som søppel fra parken ved Vår Frue kirke.

- Det ble håndtert som søppel og det er dermed ikke mulig å få tilbake gjenstandene. Det er vårt ansvar å rydde i parkene, og det er ikke første gangen at vi har fjernet en del utstyr fra denne parken, sier Kviteng.

Ifølge produksjonssjefen ble det brukt en del tid på å rydde opp uten at det dukket opp noen som hadde et eierskapsforhold til gjenstandene.

- Romfolket hevder at de sa fra til ansatte ved bydrift, men at de skal ha blitt ledd av. Har du en kommentar til det?

- Det stiller jeg meg tvilende til. Jeg vet hvem som var på jobb denne dagen, og det er blant våre dyktigste fagpersoner. Men jeg kan ikke svare på nåværende tidspunkt om det var kontakt mellom romfolket og våre ansatte etter at gjenstandene var ryddet vekk, sier Kviteng.