Per Øyvind Voie kom flyttende til Trondheim for ett år siden. Han bosatte seg i Vollabakken i Trondheim sentrum. Han la raskt merke til de private parkering-skiltene som naboene hadde satt opp i flere gater rundt Vollabakken.

- Jeg synes det var litt rart at jeg ikke kunne parkere på det jeg mente var offentlig grunn, sier han til Adressa.no.

Truet med borttauing

I sommer satte kommunen opp flere «parkering forbudt»-skilt i nabolaget, noe som førte til at det ble enda vanskeligere å finne parkering. Han forhørte seg dermed med Trondheim parkering for å finne ut om de private parkering-skiltene var satt opp lovlig.

Han fikk et tydelig svar tilbake om at det ikke var tillatt å henge opp slike skilt i de aktuelle veiene. Boligene er for tett opp til offentlig grunn til at noen har fått innvilget privat parkering.

- De gir inntrykk av at det er private adresser og noen av skiltene hadde også registreringsnummer til bilene. På et skilt sto det at det ville medføre borttauing dersom man parkerte der. Man fikk jo lyst til å parkere bare for å kunne anmelde vedkommende for tyveri, sier Voie.

- Kjent fenomen

Driftsleder Mads Leonhardsen ved Trondheim parkering bekrefter at boliggatene er kategorisert som offentlig grunn og er dermed åpen for allmenn ferdsel og parkering

- Det er ikke mulig å sette opp private skilt her. Men dette er et kjent fenomen, og innimellom dukker det opp slike skilt her og der, sier han.

Ifølge Leonhardsen må det være fysisk skille mellom den private eiendommen og den offentlige veien for at man skal kunne kalle det en privat parkering langs offentlig vei.

- Skal man ha lovlig privat parkering på offentlig grunn må du få det godkjent av byplankontoret, sier han.

- Hva vil dere gjøre med de private skiltene som er hengt opp ulovlig?

- Vi kan henstille eierne om å fjerne skiltene, sier han.

- Kan ikke reservere p-plass

Nabo Voie har full forståelse for at de som bor i gatene vil ha en reservert parkeringsplass, men forteller om frustrerte øyeblikk hvor han selv har kjørt rundt og rundt i boligområdet for å finne en plass å parkere sin egen bil.

- Ingen kan reservere en parkeringsplass på offentlig sted. Plassene skal være like tilgjengelige for alle og først til mølla-prinsippet må gjelde, mener han.

Enkelte ganger har han måttet parkere bilen på steder med tidsbegrensning og dermed tatt sjanse på at det ikke ville ende med parkeringsgebyr. Det har ikke vært risikofritt.

- Jeg parkerte et sted hvor man bare kunne stå i fire timer, og det endte med bot fordi jeg sto for lenge, forklarer Voie.

Frykter reaksjoner fra naboene

Til tross for at Voie sa fra om dette i sommer er det ingenting som har skjedd med de private parkeringsskiltene. Han har også sagt fra til parkeringsvakter i området. Nå håper han at det blir en endring før vinteren setter inn.

- Jeg skulle ønske de hadde fjernet skiltene eller gitt beskjed til huseierne. En eller annen reaksjon er på sin plass, men det viktigste er at alle får lik mulighet til å ta i bruk offentlige parkeringsplasser, sier han.

- Frykter du reaksjoner fra naboene?

- Jeg er litt redd for noen olme blikk, og det er med blandede følelser at jeg sier ifra om dette, sier Voie ærlig.

Dette skiltet truer med borttauing, men ifølge Trondheim Parkering er det ikke lov med slike private skilt langs den offentlige veien. Foto: PER ØYVIND VOIE
Flere har også valgt å henge opp skilt med registreringsnummer for å sikre seg en parkeringsplass. Foto: PER ØYVIND VOIE
Noen av skiltene er av det mer hjemmelagede slaget. Foto: PER ØYVIND VOIE
Voie frykter at han ikke blir populær blant naboene, men synes det bør være like parkeringsforhold. Foto: PER ØYVIND VOIE