Fire av ti menn som kom til Midt-Norges første kreftklinikk, ved daværende Regionsykehuset i Trondheim, for 25 år siden kunne regne med å være i live fem år senere.

Siden den gangen er prognosene for å overleve kreftsykdom kraftig forbedret. Før lå menn dårligst an, i dag er sjansen lik for kvinner og menn.

– Kampen mot kreft går heldigvis i riktig retning. Det er gjort store fremskritt på alle nivå i behandlingen, sier klinikksjef Stein Kaasa.

For 40 år siden var Radiumhospitalet i Oslo det eneste som behandlet kreftpasienter i Norge.

Bedre i alle ledd

Diagnostiseringen er kraftig forbedret. På gamle Regionsykehuset hadde de stort sett bare røntgen å hjelpe seg med. I dag kombineres avanserte metoder med CT, MR, ultralyd og røntgen. Behandlingen har også utviklet seg mye. Kirurgien er blitt mer avansert og presis, cellegiftbehandlingen har fått mange nye og bedre medikamenter å spille på, og stråleterapien er kommet på et langt høyere nivå. Da kreftavdelingen åpnet hadde den to stråleterapimaskiner. I dag er det fire som behandler pasientene med mye høyere presisjon enn tidligere.

Mer tilpasset, mer skånsom

– Vi har fått helt andre hjelpemidler i kampen mot kreft. Ikke bare blir langt flere kurert, men behandlingen er også blitt mer skånsom. Mange som ble behandlet for kreft for 20–30 år siden, lever med store senskader. Kanskje spesielt de som var barn da de ble syke. I dag er behandlingen mer presis og målrettet, og senskadene er mindre, sier klinikksjef Kaasa.

Innen genforskningen har det skjedd en revolusjon. Forskerne vet svært mye mer om hva som foregår på cellenivå i kroppen. Noen er optimister og tror vi snart forstår mye mer om årsaken til kreft og hvordan sykdommen kan forebygges eller behandles.

– Ny forskning fra laboratoriene har bidratt til en mye bedre forståelse. Det tar dessverre ofte lang tid å omsette ny grunnleggende kunnskap til kliniske metoder. Vi som jobber med behandling er litt mer nøkterne enn de største optimistene. Men vi har store forventninger til fremskritt i bekjempelsen av kreftsykdom, sier Stein Kaasa.

Sterk kreftøkning

Selv om langt flere kreftpasienter overlever er andelen personer som får kreft i løpet av livet blitt betydelig høyere. I 2010 fikk 28271 personer i Norge en kreftdiagnose. Tallet er økt med 50 prosent siden siste halvpart av 1980-tallet. Den sterke økningen betyr ikke at risikoen for å få kreft er blitt så mye større. De viktigste årsakene er at en stadig større andel av befolkningen er eldre mennesker. De er mange - og de lever lenger.