- Jeg ringte nødtelefonen fordi jeg trodde et liv var i fare, og takken var å bli mistenkeliggjort og buret inne hos politiet. Jeg hadde håpet på et klapp på skuldra, sier Line Lima Johansen til Adressa.no.

- Må regne med sånt

Sammen med forloveden Leif Henning Tofte er de sterkt kritiske til at de ble kastet på glattcelle av politiet etter at Johansen ringte og meldte fra om en ulykke i Kanalen i Midtbyen. De bor i en husbåt like i nærheten.

Hør Line fortelle om den dramatiske scenen som møtte henne i Kanalen i videoen

Påtaleleder Harald Moholt i Sør-Trøndelag politidistrikt forklarer at politiet fikk melding om en mann som hadde havnet i Kanalen og de mistenkte at det hadde skjedd noe kriminelt.

- Da sier politiloven at enhver person som har vært på et sted hvor man mistenker en forbrytelse kan innbringes til politistasjonen.

- En av personene dere satte på glattcelle var melder av ulykken. Kunne ikke hun vente et annet sted?

- Uavhengig av hva man har gjort av gode eller dårlige gjerninger i forkant, så må man regne med å bli innbrakt hvis man befinner seg på et sted hvor det kan ha skjedd en forbrytelse, forklarer Moholt.

- Horribel behandling

Det var halv fire natt til tirsdag at Line Lima Johansen hørte noen hyle om hjelp fra Kanalen i Trondheim. Hun slo nødnummeret 113 og meldte fra til AMK-sentralen.

Etter å ha fortalt om hendelsen til politiet på stedet, trodde en utslitt Johansen at hun kunne få gå og legge seg i båten. Overraskelsen var derfor stor da hun ble bedt om å være med til politistasjonen. Her måtte hun vente i ei glattcelle.

Hun anslår at hun ble værende på cella i nærmere halvannen time, uten å få noe mer informasjon om hendelsen.

- Det var horribelt å bli behandlet slik. Jeg følte meg som en forbryter, sier hun.

Ble vekket av politiet

Forloveden Leif Henning Tofte ble vekket av to uniformerte politimenn som sto i enden av senga. Han var ikke klar over hva som hadde skjedd i Kanalen.

- Da vi kom til politistasjonen ble jeg satt på en glattcelle. Jeg trodde først at det hadde skjedd noe med Line. Jeg fikk ingen informasjon, sier Tofte som arbeider som frivillig skipper på los- og redningsskøyta.

Han har tidligere berget fire personer opp fra Kanalen, og i fjor fikk han også en diplom for fremragende redningsdåd av Norges Livredningsselskap. Det står i grell kontrast til opplevelsen natt til tirsdag.

- Jeg uttrykte min misnøye klart og tydelig, og sa at dette får være måte på. Det var jo høl i hue, sier han frustrert.

- Hadde trolig falt i Kanalen

Påtaleleder Harald Moholt forstår frustrasjonen, men understreker at innbringelse er et verktøy som politiet er forpliktet til å bruke.

- Det er ikke frivillig å bruke dette, selv om noen kan oppleve det som krenkende. Men sånn er det bare. Vi har ingenting å beklage i denne saken, sier han.

Mannen som ble reddet opp av Kanalen ble fraktet til St. Olavs Hospital. Politiet fikk ikke avhørt ham, verken på arabisk eller norsk. Han var i tillegg svært beruset.

- Vi fikk en annen oppfatning av hendelsesforløpet etter hvert og da hadde vi ikke grunn til å holde på dem. Det var mer sannsynlig at mannen hadde falt i Kanalen på grunn av alkoholinntak, forklarer Moholt.

Dersom man blir innbrakt av politiet er det rutine å bli satt på ventecelle alene til saken er avklart. Politiet frykter at bevis kan bli ødelagt eller at man blir enige om forklaringer.

- Folk kan nok føle seg litt dårlig behandlet, men alt dette er gjort slik lovgiver har bestemt at vi skal opptre, sier han.

Line Lima Johansen ble vitne til at en mann hang fast i en stige (helt til høyre i bildet) etter å ha vært ute i Kanalen. Hun slo raskt alarm til nødetater, men ble uventet satt på glattcelle i om lag halvannet time før hun fikk forlate politistasjonen. Foto: CHRISTINE SCHEFTE
Leif Henning Tofte har tidligere berget fire personer opp av Kanalen, og synes behandlingen fra politiet var uhørt. Han ble også satt på glattcelle etter hendelsen, selv om han sov gjennom hele redningsaksjonen. Foto: CHRISTINE SCHEFTE
I fjor fikk Leif Henning Tofte diplom for å ha reddet en mann opp av Kanalen. I år fikk han se innsiden av politihuset i Trondheim. Foto: CHRISTINE SCHEFTE