Helsemininster Jonas Gahr Støre la i dag frem stortingsmeldingen om elektronisk pasientjournal i Trondheim. En testversjon av en slik journal prøves ut i Trondheim fra august 2013. Ministeren vil ikke sette noen dato for innføring av elektronisk pasientjournal for hele landet.

– Jeg tror innføringen kommer gradvis. Vi kommer i gang med en et pilotprosjekt i Trondheim neste år, så vil vi bygge på erfaringene derfra.

– Snakker vi om fem år?

– Nei, det må være mindre enn fem, sier helseministeren.

Bedre pasientsikkerhet

Støres visjon er at hver innbygger skal ha sin egen journal som følger den enkelte - på tvers av nivåene i helsevesenet - fra vugge til grav. Et viktig poeng med å samle alt i én journal er å styrke kvaliteten og tryggheten for at pasienten får riktig behandling. Ministeren mener informasjonssikkerheten rundt journalopplysninger blir tryggere enn i dag.

Lover bedre sikkerhet

– Selv er jeg 52 år og aner ingenting om hvor ulike opplysninger om meg opp gjennom livet er spredt rundt omkring, og hvem som har innsyn. Jeg har tillit til at vi har sikkerhetssystemer som skal gi trygghet ved en elektronisk journal. Vi må ha tilvarende trygghet som vi har med nettbank. Dagens situasjon burde i alle fall uroe noen og hver. Vi får ofte meldinger om saksmapper og administrative forløp som er langt under pari. Jeg tror sikkerheten vil bli bedre, og at avgrensningen av hvem som tilgang til opplysningene, blir bedre. Det skal ikke bygge på et «nice-to-know» basis, men «need-to-know», sier Jonas Gahr Støre.