Men allerede før spaden settes i jorda, er det klart at Thora Storm videregående skole på Kalvskinnet blir dyrere enn antatt.

Kostnadsrammen på 268 millioner kroner holder ikke, og nå må fylkespolitikerne bevilge mer penger.

- Det er ikke mulig å fullføre mandatet som ligger i byggeprosjektet for Thora Storm innenfor vedtatt økonomisk ramme for prosjektet. Selv med betydelig bearbeiding av vinnerprosjektet, vil det være nødvendig å øke rammen med 45 millioner kroner, skriver fylkesrådmannen.

Uheldig

De siste beregningene viser at skolen vil koste rundt 325 millioner kroner. Mer nybygg enn forutsatt og høyere kostnadsutvikling i markedet enn forventet, er årsaken til prisøkningen.

I dag sa opplæringskomiteen i fylket ja til kostnadsøkningen.

– Vi vedtok å bygge ny skole i 2008, og vi er nødt til å bygge denne skolen. Men det er veldig uheldig at kostnadsøkningen er så stor. Det skaper utfordringer for oss. Dette betyr at vi får mindre skole for pengene, sier Karianne Tung (Ap), leder i opplæringskomiteen.

Flere prosjekter blir dyrere

Så sent som i oktober måtte fylkeskommunen også øke rammene til bygging og rehabilitering av Strinda, Orkdal og Skjetlein videregående skoler. Prisen på disse prosjektene har økt med 41,5 millioner kroner. I dag skulle opplæringskomiteen også behandle en sak om kostnadsøkning på 14 millioner kroner ved utbygging ved Malvik videregående skole, men denne saken ble utsatt.

Opplæringskomiteen ga klar beskjed om at det er problematisk at så mange skoleprosjekter blir dyrere enn antatt.

- Noe av forklaringen på dette ligger i at markedet har tatt seg opp, og at kvadratmeterprisen i Trondheim har økt de siste årene. Men vi er også nødt til å se på om det er noe fylkeskommunen kan gjøre for å bygge smartere. Vi kan ikke fortsette på denne måten, og vi er nødt til å se på om det er ting vi kan gjøre bedre i fremtidige skoleprosjekt, sier Tung.

Slått sammen

Thora Storm videregående skole består av tidligere Adolf Øien og Gerhard Schønings skoler som ble ble slått sammen i 2008. Den opprinnelige planen var å samle alle elevene i et nytt skoleanlegg ved Gerhard Schøning, men dette ble forkastet da det viste seg at de arkeologiske utgravningene av den historiske tomta ville koste 60 millioner kroner.

Dermed rykket prosjektet tilbake til start, og fylkespolitikerne falt ned på det alternativet som mange ønsket: Ny videregående skole ved Adolf Øien.

Fem prosjektteam konkurrerte om totalentreprisen for den nye skolen, og tirsdag ble det klart at Reinertsen AS har vunnet konkurransen i samarbeid med Hus Arkitekter AS.

- Vi gleder oss veldig til å bygge den nye skolen på Kalvskinnet. Vi har hatt og har et svært godt samarbeid med Hus arkitekter. Vi bygger mye sammen, uttaler Kristian Reinertsen i en pressemelding.

Reinertsen og Hus arkitekter står bak både Charlottenlund videregående skole og ungdomsskolene Åsheim, Charlottenlund, Blussuvoll og Rosenborg.

To bygg skal rives

Deres forslag på Thora Storm innebærer at de to lave murbygningene på tomta rives og erstattes av et nytt skolebygg, samtidig som hovedbygget blir rehabilitert. Det nye bygget inneholder også en idrettshall ti meter under jorda. Skolen vil få flere inngangspartier, blant annet mot Elvegata og Suhms gate. Det nye bygget holder tilnærmet kravene til passivhus.

Når dette skoleåret er omme, skal lokalene på Kalvskinnet tømmes, og elever og lærere flytter over til Gerhard Schøning hvor det blir satt opp midlertidige paviljonger for å få plass til alle. I august starter byggingen av den nye skolen, og ved årsskiftet 2014/2015 kan den nye skolen tas i bruk.

I august starter byggingen av ny Thora Storm videregående skole på Kalvskinnet. Dette er inngangspartiet sett fra Elvegata. Foto: Reinertsen/Hus arkitekter