Midt i juleshoppingen lørdag 7. desember for ti år siden brøt det ut brann på felleskjøkkenet til restauranten Ricks og News bar i Nordre gate i Trondheim. Klokka 10.45 fikk Trondheim brannvesen melding om et branntilløp.

- Vi fikk vite at det var branntilløp i ei frityrgryte, og jeg tenkte at det var noe vi ville takle raskt. Det var stadige sånne små tilløp på kjøkken rundt omkring i byen som vi hadde rykket ut på tidligere, sier Arve Flatås (63), som den gang var brigadeleder i Trondheim brannvesen (nå Trøndelag brann- og redningstjeneste).

- Hørte lyd fra frisørsalong

Sammen med utrykningsleder Bård Tiller gikk Flatås forbi en frisørsalong som var overtent.

- Vi hørte begge en lyd og det gikk kaldt nedover ryggen på meg. Det hørtes ut som om noen var fanget på innsiden av vinduet, gjenforteller Flatås.

Med et spett slo de seg gjennom døra og Tiller tittet inn og ropte, uten å få svar.

- Det var trolig hårspray-bokser som hadde eksplodert og flydd rundt i lokalet, sier Tiller.

Begge trakk seg litt unna døråpningen, men plutselig kom det en stor ildkule ut gjennom døra.

- Det var som brannen tok et magedrag og så blåste han flammer ut. Det var en skremmende opplevelse, spesielt da vi trodde at det var folk på innsiden, sier Tiller.

Flatås beskriver det hele som «klassisk overtenning», og denne videoen blir fortsatt brukt i undervisning blant brannmenn.

- Jeg tror Bård fikk svidd øyenbrynene. Dette er det som typisk skjer når det kommer oksygen til en brann, sier Flatås.

Trodde det var rutineoppdrag

I første omgang ble det sendt en brannbil med seks personer, mens brigadeleder Flatås kjørte i en egen bil. Mannskapene løp inn for å ta seg av smultgryta, mens Flatås betraktet bygget fra utsiden.

- Jeg kom meg litt på avstand, og da skjønte jeg raskt at det handlet om noe helt annet enn frityrbrann. Jeg gikk inn i bakgården og der ble jeg møtt av et inferno. 2. etasje var fullstendig overtent, gjenforteller Flatås, som pensjonerte seg i 2007.

Dermed måtte han varsle brannvakta om at de måtte sende alle tilgjengelige ressurser til Midtbyen i Trondheim.

- Jeg husker at jeg litt flåsete sa: «Her blir vi ei god stund», sier Flatås.

Det var også flere dramatiske episoder underveis fordi brannen var uoversiktlig. Flatås forteller at det var utfordrende å vite hvor alle befant seg til enhver tid.

- En røykdykker måtte løpe gjennom flammer for å komme seg ut. Det var stadig fare for at mannskaper kunne komme i en farlig situasjon, men det gikk heldigvis godt, sier han.

- Hadde flaks

Flatås hadde vært i brannvesenet i 31 år før storbrannen i Nordre gate, og den solide erfaringen kom godt med da det ble en hektisk og lang dag for de fleste som var på jobb.

- Jeg var på jobb i godt over 24 timer. Jeg trodde først at vi kunne håndtere brannen, men etter hvert innså jeg at vi aldri ville komme i forkant. Vi ble hengende på etterskudd hele veien, oppsummerer Flatås ti år senere.

Han mener likevel at brannen kunne fått enda større konsekvenser dersom værgudene hadde vært i det lunefulle hjørnet.

- Vi hadde jo litt flaks. Det var tørt og fint vær, og ikke noe vind. Det kunne gått mye verre da, fastslår han.

I etterkant av brannen fikk Trondheim brannvesen kraftig kritikk fra det som den gang het Direktoratet for brann og eksplosjonsvern.

- Det skjedde mye i kjølvannet av storbrannen, og det ble en betydelig oppgradering av Trondheim brannvesen. Man skjønte at det hadde gått for langt med tanke på nedbemanning, og det ble en vekker for mange, sier Flatås.

Bedre på forebygging

Ingeniør Einar Nyberg ved forebyggende avdeling i Trøndelag brann- og redningstjeneste forteller at det blant annet har blitt et mye bedre samarbeid mellom brannvesenet og byggesakskontoret i kommunen.

- Det er vi litt stolte av. Det har gitt gode resultat og vi har fått sikret at flere bygninger har de nødvendige brannsikringstiltakene, sier Nyberg.

Han var selv til stede på jobb da brannen brøt ut i Nordre gate. Han husker at brannen var eksplosjonsartet og at det var rundt hundre personer i sving for å hindre spredning.

- Forebyggende tiltak kan ikke hindre brann, men kan forhindre at de blir så store som i dette tilfellet, sier han.

Ett av minnene som står igjen hos brigadeleder Flatås er alt frimannskapet som stilte opp denne lørdagen.

- De kom fra alskens plasser og noen pensjonister bidro også. Du har ei plikt når sånt skjer, og det var fint å se oppmøtet av frifolk som strømmet til for å hjelpe, sier han.

Arve Flatås (oransje hjelm) og Bård Tiller undersøkte en frisørsalong etter at brannen hadde oppstått i Ricks-bygningen.
Plutselig kom det en stor svart røyksky ut av døra de hadde brutt opp.
Til slutt kom det flammer ut av døra.