Det som skulle være en hyggelig førjulstur for Terje Solvi (60) ble snudd på hodet da han ble frastjålet bagasjen på Trondheim sentralstasjon fredag morgen. Han hadde tatt nattoget fra Mo i Rana og låst inn bagasjen sin i et oppbevaringsskap på sentralstasjonen, mens han ventet på hurtigbåten som skulle ta han videre til datteren og hennes familie i Vanvikan.

Men historien begynner ikke der.

Ga bort sovepose og klær

Terje Solvi er diakon i Rana kommune i Nordland og har lenge bidratt til å organisere hjelpearbeid for tiggere og uteliggere der han bor. Den siste uken ble han kjent med en tigger som holdt til ved jernbanestasjonen i Rana.

- Jeg hjalp en ung mann med blant annet en sovepose og en jakke som skulle holde han varm, sier Solvi til adressa.no.

Torsdag kveld møtte han mannen nok en gang da han skulle reise til Trøndelag på førjulsbesøk i Vanvikan. Tiggeren sa at også han hadde tenkt seg til Trondheim den kvelden, og de slo følge.

De ble sittende i samme vogn og prate. Da de nådde Trondheim var den unge mannen svært behjelpelig med bagasjen.

- Jeg hadde en ryggsekk, en liten trillekoffert og en stor trillekoffert. Han tilbød seg å hjelpe meg med bagasjen, og sammen fikk vi plassert alt i en oppbevaringsboks på Trondheim sentralstasjon, sier Solvi.

Ringte og takket for laget

Da alt var på plass dro de to til Trondheim torg og Solvi spanderte en kopp kaffe på tiggeren.

- Plutselig sa han at han ville dra tilbake til jernbanestasjonen for å varme seg. Jeg tenkte ikke mer på det, men vi avtalte å møtes igjen klokken 11.

Ikke lenge etter ringte Solvis telefon.

- Han sa at han ikke kunne møtes klokken 11 likevel. Han takket for laget og for hjelpen, og sa at nå slo han av telefonen sin og kunne derfor ikke nås lenger.

Det Solvi ikke visste var at mannen allerede da hadde stjålet og stukket av med bagasjen.

- Når han hjalp meg med bagasjen, hadde han holdt kvitteringen til oppbevaringsboksen i hendene, der koden til boksen sto.

Tydeligvis hadde den unge mannen lært seg koden utenat, for da Solvi kom tilbake til jernbanestasjonen, var all bagasje forsvunnet.

Fanget på overvåkningskamera

Solvi kontaktet en vekter og fortalte hva som hadde skjedd. Vekteren gikk gjennom overvåkningsvideoen fra sentralstasjonen i det aktuelle tidsrommet.

- Og der dukket «vennen» min opp - med seg sin egen ryggsekk, og all min bagasje.

Bagasjen var full av julegaver, julebakst og personlige eiendeler.

- Jeg føler meg ganske tom og fortvilet når jeg tenker på hva vi har lagt i koffertene som julegaver, fotoapparat, og medisiner, sier Solvi som fortsatt håper at bagasjen blir funnet igjen.

Var venner på Facebook

Politiet får i alle fall god hjelp av Solvi, som har både navn og telefonnummer til mannen som lurte ham.

- Jeg er til og med venn med han på Facebook, sier Solvi som nå vil advare andre om å gjøre samme feilen.

- Jeg tenker nå på det kona mi har sagt til meg at jeg må ikke være så godtroende. Det er lett og si, men jeg tenker at historien min kan være en advarsel til oss alle sammen. For all del ikke la noen fremmede se dine personlige koder, understreker Solvi.

Klokken 15.00 er Terje Solvi inn til politiet for å levere en formell anmeldelse om tyveriet. Det bekrefter krimvakta ved Sentrum politidistrikt i Trondheim.