- Skogen er mitt andre hjem, og jeg er ofte på tur i Bymarka. I forrige uke fant jeg ferske gaupespor i nysnøen, forteller Lunde.

Han var på skogstur da han hørte skrik og skrål fra kråker, skjære og ravn i nærheten. Han skjønte at de slåss over mat, og fulgte lyden for å finne ut mer.

Fant spor etter gaupe

- I skogkanten lå det et rådyrkadaver, som jeg antar gaupa hadde tatt. Jeg ble ivrig, og tenkte at dette må jeg få på film, så jeg dro til Lade og kjøpte et viltkamera. Mandag kveld gikk jeg opp i skogen igjen, men da jeg kom fram fant jeg bare halvparten av kadaveret. Gaupa hadde delt det i to.

Dermed fikk den ferske naturfotografen et aldri så lite dilemma. Skulle han følge gaupesporene og finne det nye matkammeret, eller henge opp kameraet der restene lå. Tom André valgte å følge sporene etter gaupa.

- Jeg mistet sporene et stykke inn i skogen, men fant etter hvert en sti der det var tydelig at gaupa hadde gått mange ganger. Der hengte jeg opp kameraet.

Hang opp kamera

Dette var altså mandag, og kameraet ble hengende fram til i dag.

- Jeg var så spent, og har nesten ikke sovet hele uka. Opp i skogen så jeg ingen spor og hadde ingen tro på at jeg hadde opptak av noe som helst. Jeg sjekka displayet, som er veldig lite, og så at jeg hadde en hare og det jeg trodde var en rev.

Tom André sier han var temmelig skuffet da han gikk hjemover. Etter flere dager hadde han bare hare og rev. Trodde han.

- Da jeg fikk blåst opp bildene på pc'en, så jeg at det var en jerv som forsynte seg av skrotten til gaupa. Helt utrolig artig, og enda bedre enn gaupe, sier han fornøyd.

Jerven er visstnok vanskelig å få tatt film eller bilder av.

- Dette er nybegynnerflaks, og jeg skal helt klart henge opp kameraet på nytt. Men først må jeg finne ferske spor.

Hvis du vil finne jerv og gaupe, er det trolig en god start å finne sporene etter Tom André Lunde.

Les mer om jerven i Bymarka:

Jervtrud  har vært i Bymarka i ti år

- Fryktelig artig hvis det er byjerven

- Jeg hadde ikke ventet å få jerven på film