Søta

Perfekt du!

Fin da! <3

Bildene av tenåringsjentene på Facebook fått over over 100 og 200 «likes», og en rekke kommentarer.

For mange unge jenter og gutter er det svært viktig å få likes på det de legger ut på nettstedet.

I en Facebook-undersøkelse NTNU-forsker Berit Skog gjennomførte i fjor svarte 85 prosent i alderen 13-17 år at de blir glad av å få likes på bilder og meldinger de legger ut.

Blant jentene var andelen 93 prosent.

- Et like kan bidra til å styrke selvfølelsen, og også til at man føler seg verdsatt av vennene. Et like er også synlig for andre, slik at flere får innsyn i hva som likes og ikke. De unge legger helt klart merke til likes fra facebookvenner og på meldinger og bilder de deler, sier Skog til adressa.no.

Blir skuffet av få «likes»

Men ikke alle får over 100 likes på det nye profilbildet.

For de som får liten eller ingen respons på det de legger ut kan dette oppleves som en form for ekskludering.

- Det å ikke få kommentar eller likes på nett kan være som veldig ubehagelig. Vi sier at mobbing må være en aktiv handling, men en ikke-handling kan også være bevisst. For eksempel hvis noen har gått sammen og avtalt at de ikke skal kommentere eller like noe av det an annen person legger ut på Facebook, sier Pia Lang prosjektleder for Medietilsynet Trygg bruk.

I Facebook-undersøkselsen svarer 25 prosent i alderen 13-17 år at de blir skuffet når de får få likes på Facebook.

Send inn dine vennskapsbilder til Instagram med taggen #adressamotmobbing

Profilbildet spesielt viktig

- I enkelte grupper kan likes ha stor betydning.« Likes» får et eget visuelt uttrykk ved at det avtegner seg som statistikk slik at dette også blir synlig for andre. I noen miljøer kan manglende likes oppleves som svært negativt, og føre til at en føler seg «utenfor», sier NTNU-forsker Berit Skog.

SE VIDEO: Håper mobberne lærer av filmen

Særlig opplever mange at det er viktig at profilbildet blir likt. Dette er mer privat og personlig enn andre bilder, og man har kanskje tid på å finne et bilde der man tar seg best mulig ut.

- For enkelte kan det derfor være viktig å få likes når en oppdaterer profilbildet. Igjen blir et like et signal om at en blir sett og anerkjent av vennene, sier Skog.

Halvparten av de unge svarer at de helst legger ut ting som de tror andre vil like. Undersøkelsen indikerer også at voksne fra 39 år og oppover i langt midre grad enn unge lar seg styre og affisere av «like»-tegnet.

- De sletter i langt mindre grad enn unge bilder ingen liker. De føler seg heller ikke forpliktet til å like bilder eller og meldinger som venner legger ut.

Har du et innspill eller tips om mobbing? Send en mail til marit.nygaard@adresseavisen.no eller hilde.skjesol@adresseavisen.no.

Forsker Berit Skog ved NTNU har gjennomført en undersøkelse om Facebook og likes. Foto: Vegard Eggen