Foto: Stian Alexander Olsen

Høylytte kråkeskrik fanget oppmerksomheten til Stian Alexander Olsen (22) da han satt hjemme i leiligheten sin i Konsul Lorcks gate på Lade i Trondheim onsdag.

- Det pleier å være kråker i området, men akkurat da var det mer bråk enn vanlig. Jeg gikk til vinduet for å se hva som foregikk, og da satt det sikkert 50 kråker i toppen av et tre. På stien under treet satt det en hauk og koste seg med ei stakkars kråke, sier Olsen til adressa.no.

Se video: Spiste due midt på Nordre

Se flere haukevideoer til høyre i artikkelen

- Den så rett på meg

Han skyndte seg å ta fram kameraet for å fange haukens lunsjmåltid på film. Det viste seg imidlertid at han ikke hadde noen grunn til å stresse. Hauken satt der i over et kvarter og spiste.

- Den satt på en gangvei midt i et boligfelt ved Dronning Mauds Minne Høgskole. Vanligvis bruker folk gangveien hele tiden, men akkurat da var det ingen trafikk og hauken fikk spise i fred.

22-åringen har ikke sett noe lignende, og var så godt fornøyd med bildene at han tok kontakt med adressa.no.

- Den så rett på meg, og jeg fikk tatt et skikkelig tøft bilde av den. Jeg har ikke sett noe lignende før, så det var artig, sier han.

Kråke er favoritten

Det er ikke veldig uvanlig å se hønsehauker i Trondheim vinters tid. De trekker inn til byen for å finne mat, og her er det rikelig med kråker og duer å forsyne seg av.

- Det er en del hønsehauker her på vinteren, men hvor mange er vanskelig å si. Jeg vet at det hekker noen par i nærheten av Trondheim, men mange ungfugler trekker også sørover i landet om vinteren. Akkurat denne fuglen kan godt komme langveis fra, sier seniorforsker Torgeir Nygård ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Kråker er ett av favorittbyttene for hauken, og selv om den vet at det er folk i nærheten er den alt for oppslukt i maten til å bry seg.

- Det er tydelig at denne hauken er oppmerksom på fotografen og verner om byttet sitt ved å bre vingene sine over kråka. Den er sikkert veldig sultstresset, og vil ha byttet for seg selv til enhver pris. Den vil nødig slippe det den har jobbet hardt for.

Det er verdt å merke seg at mange unge hønsehauker dør av sult i løpet av sin første vinter.

- Flott opplevelse

Selv om hønsehaukene titt og ofte er på bytur, er det likevel langt fra vanlig å bli vitne til et av naturens små dramaer, og fange de på film.

- Det er en flott opplevelse å få sett slike hendelser på nært hold. Det er ikke dagligdags, sier Nygård.

Kråkene likte ikke at en av deres egne ble lunsjmåltidet til hønsehauken på Lade. Foto: Stian Alexander Olsen